24 Юли, 2016 01:14 2 276 0

Разкриха кой рецептор е виновен за ОКР

  • рецептор-
  • учени-
  • окр

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) може да се прояви в най-ралични любопитни форми, вариращи от постоянно желание да се мият ръцете или да се проверява по много пъти дали входната врата е заключена.

Учени уверяват, че са стигнали до отговора на въпроса кой мозъчен рецептор е отговорен за тези проблеми и следователно могат да стрелят в мишената с нови лекарства и видове лечение.

Екип изследователи невролози от Университета Дюк описват опити с мишки, отгледани с липса на ген, наречен 3 – който играе роля при образуването на синапсите между мозъчните клетки. В сравнение с обикновените мишки, онези, у които липсва 3, се наблюдава тенденция към повишена функция на повторяемост на едни и същи действия.

Въпреки че предстоят още изследвания, това дава отправна точка на лечението на това състояние, от което страдат все повече хора по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА