Last news in Fakti

31 Юли, 2016 00:01 13 670 0

8 знака, че трябва да спортувате по-често

  • спортуване-
  • знаци-
  • тяло-
  • здраве
8 знака, че трябва да спортувате по-често - 1
Снимка: shutterstock.com

Да, редовният спорт може да ви помогне да отслабнете, но ще се изненадате, че редовната физическа активност може да подобри радикално вашето здраве и благополучие по много различни начини. А ето и сигурните знаци, че не се движите достатъчно и че трябва да започнете да тренирате по-регулярно:

1. Постоянно сте уморени
Ако сте уморени през цялото време, дори и когато се храните и спите достатъчно, може би е нужно да се движите малко повече. Проучване от Университета на Грузия показа, че практикуването само на 20 минути на ден аеробни упражнения три пъти седмично, повишава нивата на енергия с 20 на сто. Изследователите казват, че спортът пряко въздейства върху централната нервна система, намалявайки умората с до 65 процента.

2. Имате болки в различни части на тялото
Ако ставате сутрин с болки в гърба, кръста, коленете или рамото, трябва просто да започнете да се движите по-често. Редовният спорт действа добре на мускулите, ставите и сухожилията и със сигурност ще намали болките ви.

3. Чувствате се стресирани
Изследователи от университета Карнеги Мелън са открили, че дори само разходките или бягането в продължение на 20 – 30 минути, от три до четири пъти седмично, са достатъчни, за да намалят значително вашата тревожност.

4. Имате хормонални проблеми
Упражненията са чудесен начин да помогнете на вашето тяло да регулира хормоните си. Например, нивото на тестостерона може да се покачи чрез упражнения, а това пък допринася за подобряване на метаболизма ви.

5. Имате проблеми с храносмилането
Аеробните упражнения ускоряват дишането и сърдечната честота, а това от своя страна подобрява работата на червата. В резултат на това храната се усвоява по-бързо от тялото, като намаляват случаите на запек. Ако имате проблеми с храносмилането, заложете на по-редовен спорт – бягане, плуване, танци и дори стречинг или йога. Спортът стимулира и добрите бактерии в червата.

6. Имате чувството, че животът ви е хаос
Ако напоследък се чувствате така, сякаш сте загубили контрол върху структурата на живота си, значи може би сте се оплели в семейни и служебни задължения и нямате глътка въздух. Ако започнете да спортувате по-често, вие ще се почувствате по-радостни и щастливи.

7. Не можете да се противопоставите на различните изкушения
Ако искате да спрете алкохола, цигарите или тестените и сладките храни, но не можете да се преборите с изкушенията, трябва да заложите на редовния спорт. Много изследвания твърдят, че физическата активност отвлича вниманието на човек от лошите му навици, а колкото по-често спортува, толкова повече човек започва да жадува за по-здравословен начин на живот.

8. Не можете да спите добре
Ако имате проблеми с нощния сън, може би ще се наложи да се движите малко повече през деня. В проучване, публикувано в списание Sleep Medicine, изследователите твърдят, че хората, които не спортуват редовно, по-често страдат от хронично безсъние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА