22 Август, 2016 21:31 1 154 2

Режат парите за онколекарства?

  • режат-
  • пари-
  • онколекарства

НЗОК иска да намали разходите

Режат парите за онколекарства? - 1

Здравната каса свива разходите за лечение на онкоболни пациенти. За това сигнализираха лекари и пациентски организации, съобщиха от Нова телевизия. От институцията обаче отричат, че парите са намалени.

Според заповедта на НЗОК онкологиите ще трябва да свият разходите си с 30%. Това на практика означава, че или пациентите няма да получат адекватно лечение и диагностика, или болниците ще трябва да работят на загуба. Оказва се обаче, че лимит има не само в онкологията, но и в хемодиализата и интензивните грижи. 

За Звезда Шопова всеки нов ден е дар от Бога. В името на 16-годишното си дете онкоболната жена не спира да се бори с тежката диагноза. И докато Звезда се моли за чудото, онколозите се опасяват, че хиляди пациенти като нея могат да останат без лечение. Тревогата идва от заповед на Здравната каса, издадена в началото на месеца. За пациентите лимитирането означава край и на последната надежда за живот.

Лекарите от ИСУЛ твърдят, че са им наложени финансови ограничения и в хемодиализита и интензивните грижи. Въпреки това нямат намерение да връщат пациенти. 

Междувременно вече няколко дни служители на Здравната каса проверяват онкологиите в цялата страна. Причината били многото пациентски оплаквания за злоупотреби.

Задачата на проверяващите е да хванат нередностите и така да се намалят разходите в онкологията с 30%. Затова и от НЗОК смятат, че медиците неправилно са изтълкували значението на тези 30%. Лекарите обаче не смятат, че са в грешка.

По време на проверките инспекторите ще се допитват и до пациентите, които се борят за живота си. Те са всекидневни и не е ясно докога ще продължат. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    0 0 Отговор
    Плащайте здравните и умрете "достойно"
  • 2 ищиущ

    0 0 Отговор
    нещастници,да режат от скъпи автомобили и почивки в чужбина