Last news in Fakti

24 Август, 2016 11:16 1 129 0

Усилията в борбата с ХИВ са заплашени от липса на данни

  • хив-
  • сзо-
  • лечение-
  • превенция-
  • липса на данни-
  • хив вирус-
  • лабораторни изследвания-
  • оон

СЗО е притеснена от липсата на достатъчно лабораторни изследвания

Усилията в борбата с ХИВ са заплашени от липса на данни - 1
Снимка АП/БТА

Липсата на изследвания за вируса на ХИВ, може да подкопае усилията за диагностика и лечение на хората, засегнати от вируса в световен мащаб, предупреждават експерти от Световната здравна организация.

Разглеждайки данните от кръвните тестове, събрани в 127 страни, към които СЗО е изпратила запитване в периода 2012 - 2014 г., лекарите се натъкнали на сериозни пропуски.

Здравната организация предупреждава, че оскъдните данни, получените  от лабораторни изследвания, могат да попречат на целите, поставени от ООН.

Организацията на обединените нации има за цел до 2020 г., да се намалят новите случаи на ХИВ инфекции, 90% от всички хора, живеещи с ХИВ да знае своя ХИВ статус, 90% от диагностицираните с вируса трябва да получават антиретровирусна терапия и 90% от пациентите, подложени на лечение трябва да получават ефективна терапия.

Лабораторните изследвания са от съществено значение за събирането и следването на тези цели.

Някои страни с ниски и средни доходи, включително и африканските страни, където разпространението на ХИВ е високо, все още не са събрали данните, нужни на ООН.

През трите години, в които е направено проучването, 55 (43%) страни са предоставили данни и за трите години, 35 (28%) са отговорили само на две от запитванията, 25 (20%) да предоставили данни само веднъж, и девет страни (7%) не са отговорили на нито един от трите проучвания, изпратени от СЗО.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА