29 Август, 2016 00:31 4 912 0

Калории се горят с... лежане?

  • лежане-
  • учени-
  • калории-
  • горене-
  • вана

Всички, които имат нужда да свалят излишните килограми биха дали мило и драго да горят калории без излишни натоварвания. Британски учени обаче твърдят, че това е възможно в топла вана, защото загряването стимулира изразходването на енергия, съобщи в. "Дейли мейл".

Един час във вана с вода, загрята до 40 градуса, изгаря средно 126 калории. Приблизително толкова се изгарят с половин час разходка. Освен това ваната сваля по-ефикасно кръвната захар от колоезденето.

Учените от университетите на Лъфбъро и Лестър са направили откритието случайно, докато търсели алтернативи на спортуването за контролиране на диабет тип 2. В изследването си те сравнили ефекта от топлата вана със същия период колоездене и открили, че от по-релаксиращото занимание има неочаквана полза.

Доброволците, които лежали във ваната един час, в други дни карали велосипед с интензивност, която да повиши температурата им с 1 градус Целзий, както се случва при къпане. Резултатите показват, че след вана участниците имат средно с 10 процента по-нисък пик на глюкозните нива в сравнение със спортуването. Това е напълно неочаквано. Макар и изразходването на енергия във ваната да не може да се мери със случващото се при спортуване, топлината все пак увеличава изгаряните калории с 80 процента.

Изводът на учените е, че топла вана след вечеря помага за поддържане на теглото и за ограничаване на покачването на захарта в кръвта.

Лекарите обаче не пропускат да напомнят, че физическата активност и спортът са по-полезни за здравето от топлата баня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА