Last news in Fakti

30 Август, 2016 00:15 6 841 0

Най-популярните варива

  • варива-
  • най-популярните-
  • топ
Най-популярните варива - 1

Варивата са много популярна храна още от древни времена. Нашите предци са засаждали и са се прехранвали с такива култури. Те са и много полезни за организма с всички здравословни качества, които съдържат. Основните варива, които познаваме са боб, леща, грах, соя и други, съобщават от foodpanda.

Темата за този вид продукти е много дискутирана. Дали са полезни или по-скоро вредни, заради стомашните газове, които предизвикват и сложната преработка. Ето и кои са най- консумираните варива присъстващи на нашата трапеза в наши дни.

Боб.
Той е пренесен в Европа по време на Великите географски открития и има висока хранителна стойност. Съдържа витамини от групата В и С,белтъчини и малко мазнини. Най- често консумираме бобът печен или сварен. Боб чорбата е традиционно българско ястие.

Леща.
Лещата е много популярна храна не само в България, но и в Турция и Индия. Тя пристига в Европа от Азия като факти за нея има още от преди 8000 години. Тя е отличен източник на минерали, цинк, калии, мед.

Нахут.
Той е една от най-ранно култивираните от човек култури. В Турция присъства на всяка маса под формата на различни ястия. В България го консумираме предимно под формата на леблебия и хумус.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА