Last news in Fakti

6 Септември, 2016 04:30 1 095 1

190 млн. лева дължи НЗОК на чужди здравни каси

  • нзок-
  • дължи-
  • здраве-
  • каси
190 млн. лева дължи НЗОК на чужди здравни каси - 1

Общите задълженията на НЗОК към 30. 06. 2016 г. са 190, 476 млн. лв. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на последния парламентарен контрол. Данните са в отговор на въпроса на депутата от БСП д-р Емил Райнов относно размера на задълженията на НЗОК към чуждестранни фондове и здравни каси, осигурили здравни услуги на български граждани в Европейския съюз.

„Изплатени на здравноосигурени лица за извършени от тях разходи в чужбина – 201 000 лв. или 21,7% от заложените в плана за 2016 г. Средствата изплатени от РЗОК на договорни партньори на НЗОК за чужди осигурени лица, по време на тяхното пребиваване в България са в размер на 1 681 000 лв. или 56% от заложените в плана. Извършените към други държави-членки плащания по неприключени суми по техни искове по реда на старите и новите регламенти са в общ размер на 31 424 000 или 55% от заложените в плана. За периода са постъпили 1 331 000 лева плащания от други държави-членки по искове на НЗОК. Общият размер на разходите е 31, 975 млн. лева или 53,3% от заложените в плана за тази година“, отчете министър Москов.

Здравният министър допълни, че с Германия вече е постигнато споразумение за разсрочване на задълженията, а НЗОК и министерството преговарят и с останалите държави, на които се дължат пари.

Емил Райнов заяви, че се опасява, че с нарастването на задлъженията на НЗОК чеждустранните партньори на Здравната каса ще загубят доверието си в нас и ще откажат да приемат български пациенти, но министър Москов нарече това твърдение "спекулация".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    0 0 Отговор
    700МЛН ЕВРО за Руски реактор , сега и 200млн за здр. на др.държави...мале за тези пари толкова цигани може да подпомогнем...