Last news in Fakti

23 Септември, 2016 21:44 4 565 1

Присадена глава на куче дава надежда за Валери Спиридонов

  • валери спиридонов-
  • присадена глава-
  • серджо канаверо-
  • глава-
  • операция-
  • трансплантация

Серджо Канаверо се подготвя да присади човешка глава

Присадена глава на куче дава надежда за Валери Спиридонов - 1
Surgical Neurology International

Миналия месец, бъдещият пациент Валери Спиридонов разкри, че неврохирургът Серджо Канаверо има да съобщи голяма новина.

Спиридонов, който страда от рядко генетично заболяване - атрофия Вердинг - Хофман, която не позволява на тялото му да се развива нормално, заяви, че той и италианският лекар обменят информация и, доколкото му е известно, Канаверо се готви да съобщи грандиозна новина през септември тази година.

Италианският невролог, който иска да направи първата трансплантация на човешка главата е съавтор на поредица от статии, които претендират, че са проведени подобни трансплантации на мишки, плъхове и кучета.

Материалите, публикувани в Surgical Neurology International, описват работата на изследователи в Южна Корея и САЩ.

Наскоро се появи видео, в което куче, ходи три седмици след като неговият гръбначен мозък е бил прекъснат, а  Канаверо твърди, че при операцията, която е била направена на четириногия приятел, са направени със същите техники, които той планира да използва при Спиридонов следващата година.

Италианският неврохирург твърди, че благодарение на операцията, която е извършил при кучето и при няколко мишки, са били възстановени двигателните им способности. Той обясни, че не е изрязал изцяло главите, а само прекъснал гръбначния стълб, възстановяването, на който е основната спънка пред успеха на операцията.

Ключов момент е съединяването на нервните влакна на донора и реципиента. Използва се полиетиленгликол, който се инжектира в гръбначния мозък и помага за възстановяването на връзките между хилядите неврони.

Чрез тази операция кучето, което било парализирано, започнало да ходи след само 3 седмици. Същото се случило и с 5 мишки. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капота

    0 1 Отговор
    Италианският хирург ако беше в някоя Ислямистка държава щеше да седи без глава няколко минути, та да видиш други хирурзи как няма да се занимават с глупости, за съжаление в ЕС си прави каквото си иска, кой му дава право да реже и присажда глави на кучета ?