26 Септември, 2016 20:16 1 128 0

Какво става във Фонда за лечение на деца в чужбина?

  • деца-
  • лечение-
  • чужбина-
  • скандал
Какво става във Фонда за лечение на деца в чужбина? - 1

Оставки и взаимни обвинения във Фонда за лечение на деца в чужбина. За по- малко от седмица днес бе подадена четвърта оставка в обществения съвет на Фонда, пресмята БНТ.

Заради несъгласие с новото ръководство днес обявиха, че напускат Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум и журналистката Милена Златкова.

Миналата седмица обществения съвет напуснаха Десислава Хурмузова от "Спаси, дари на..." и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева. Мотивите за серията от оставки са подмяна на решения и медицински експертизи, забавяне на протоколи, липса на диалог с директора на фонда и с Министерството на здравеопазването. Директорът на Фонда обясни, че мандатът на три от напусналите дами изтича между 15 септември и 17 октомври.

Ролята на обществения съвет е да гарантира прозрачността при вземането на решение за лечение на дете в чужбина. Затова те са категорични, че нито един от протоколите, които Обществения съвет определя като подменен не е подписан от членовете му. По две седмици забавяне на протоколи - това отчитат от Обществения съвет. А казват, че още не са подписали протокол от 21 април.

На заседание гласуваме нещо, а след това ни се предлага протокол, в който пише съвсем различно, който ние трябва да подпишем. Сега вече става ясно, че грешките са абсолютно съзнателни и това се прави просто защото проф. Пилософ е решил, че каквото той реши и каквото той иска това ще прави там. Ние нямаме никакво право на глас, посочи пред БНТ Десислава Хурмузова от  "Спаси, дари на".

5 месеца не съм си позволявал да кажа една дума против Обществения съвет. Сега ми се налага да кажа. Нерядко накрая към 4-5 часа, защото от 13 започват заседанията, остава половината от съвета, защото всеки има някаква работа и излиза. Ето това е действителността, в която се работи. Подмени на решения няма. Който смята, че ги има, да ги покаже и да каже за какво става въпрос, контрира пред БНТ  директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.

Според подалите оставки, когато членовете на Обществения съвет не подписват протоколите, то те лесно биха паднали в съда при евентуално оспорване, защото тези решения нямат подкрепа. И още от Обществения съвет казват, че са хващали несъответствие и на медицински становища. Затова са категорични, че администрацията не може да се справи.

Според проф. Пилософ от моментът му на встъпване в длъжност 21 април до момента - те от първия миг повтарят едно и също - фондът не работи.

Членовете на обществения съветът говорят, а ръководството на Фонда за лечение на деца мълчи - така определят комуникацията си част от 17-те представители на различни организации. Затова един по един започнаха да подават оставки. Мотивите им се припокриват - администрацията на Фонда подменя решенията на обществения съвет и работи в противоречие с правилника.

Само след два дни е следващото заседание на Обществения съвет към Фонда, на което трябва да се разгледат 70-80 случая.

А останалите членове на съвета вече стенографират заседанията, за да не се стига до ситуацията дума срещу дума при разглеждането на някой протокол.

В момента администрацията на Фонда заедно с министерството на здравеопазването придвижват процедурите, за да бъде определен нов състав на обществения съвет най-късно до края на октомври с решение на Министерския съвет.

Професор Пилософ не можа да каже дали става въпрос за изцяло нов състава на Обществения съвет към Фонда, или става дума само за тези, които са си подали оставки или мандатът им изтича.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА