3 Октомври, 2016 14:16 2 390 2

Британци напипват лекарство за ХИВ

  • британци-
  • хив-
  • лекарство

До няколко месеца трябва да се разбере дали методът е успешен

Британски експерти са на път да открият лек срещу вируса на ХИВ, съобщи „Индипендънт“.

Последните тестове на новото лечение дават всички признаци на това, че вирусът изчезва от тялото на 44-годишен мъж. Ако пациентът бъде освободен от вируса, това ще е невероятно откритие в битката с болестта.

Изследването е на учени от 5 британски университети, които се опитват да създадат лекарство, унищожаващо вируса, дори той да е в спящи клетки.

„Ние разглеждаме реалната възможност за откриването на лек срещу ХИВ. Все още сме в ранните дни, но напредъкът е забележителен“, заявява Марк Самюелс от Националния институт за здравни изследвания.

Лекуваният пациент е гей от Лондон. Той настоява да остане анонимен. Все пак признава, че при последните му тестове не са били открити следи от вируса.

Новото лечение пробужда спящите клетки, в които се намира вируса и след това го унищожава. Пациентите приемат Vorinostat, медикамент, който активира спящите клети и ваксина, подсилваща организма.

Клетките засегнати от ХИВ започват да произвеждат вирусни протеини от своите външни мембрани. Те обозначават клетките – убийци, а след това ги убиват.

В момента 50 доброволци са се подложили на лечението.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФУЯ

    0 0 Отговор
    измислихме ви болест , сега и лекарство ще ви пробутаме :((((

    Коментиран от #2

  • 2 Доктора

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ФУЯ":

    Точно така си е за жалост.Които има мъни,ще живее,а които не да не се е ч.к.а.л.