Last news in Fakti

4 Октомври, 2016 16:35 3 685 1

Разболееш ли се - умираш

  • венецуела-
  • латинска америка-
  • здравеопазване-
  • лекарства-
  • болни-
  • криза

Венецуела е изправена пред най-страшната здравна криза

Разболееш ли се - умираш - 1
Снимка АП/БТА

Венецуела, която някога бе сред най-богатите и проспериращи страни в Латинска Америка, днес е изправена пред най-страшната криза в историята си.

Страната се е превърнала в изключително опасно за здравето място, в което смъртта дебне всеки, който се разболее, пише АП.

Един на трима венецуелци, допуснати до държавните болници през миналата година е починал, съобщава правителството. Броят на използваемите болнични легла е намалял с 40 на сто, от 2014 г. насам. И още по-страшното е, че докато икономиката лети стремглаво надолу към пропастта, страната почти е привършила 85% от запасите си с лекарства, според националната търговска фармацевтична група.

"Наистина не знам друга държава, в която нещата да се влошават толкова бързо и до такива драстични нива", обяснява Рафаел Перес-Ескамиля, професор по обществено здраве в Университета Йейл, който работи в Латинска Америка и Африка. "Здравната система на Венецуела беше модел за подражание в цяла Латинска Америка. Сега сме свидетели на имплозия, а хората не могат да получат елементарни здравни грижи."

Ниските цени на петрола и лошото политическо управление доведоха Венецуела до отчаяние. Почти цялото местно производство е в застой, а малкото пари, които влизат в хазната не стигат за внос на лекарства.

Администрацията на левия президент Николас Мадуро нарече медицинската криза "изобретение" на опонентите на 17-годишната социалистическа революция в страната. Скоро след това Мадуро направи телевизионно обръщение, в което призова венецуелците да започнат да отглеждат лечебни билки и да забравят за отровните западни лекарства.

Правителството отказа да пусне в страната изпратената хуманитарна помощ и дарените медицински консумативи стоят в складове и транспортни контейнери в други страни, сред които САЩ, Испания и Панама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гоги

    0 0 Отговор
    Следващата страна е България