Last news in Fakti

7 Октомври, 2016 01:45 2 539 0

Бен Стилър: Обърнете внимание на простатата си

  • стилър-
  • простата-
  • рак-
  • лечение
Бен Стилър: Обърнете внимание на простатата си - 1
Снимка: БТА/АР

Актьорът Бен Стилър разказа за борбата си с рака на простатата в шоуто на Хауърд Стърн. Стилър бе диагностициран с коварната болест преди две години. „Дойде ми като изневиделица. Не знаех почти нищо за това заболяване. Няма да забравя датата 13 юни, петък, 2014 г,“ бе откровен актьорът.

Бен се подлага на лечение и на 17 септември същата година тестовете показват, че е в ремисия. В крайна сметка решава да се подложи на операция за отстраняване на простатата. Стилър обяви, че в момента е в ремисия, но продължава да ходи на редовни профилактични прегледи.

Ракът на простатата през последните години заема все по-челно място в класациите за честота на раковите заболявания сред мъжете, като много от актуалните проучвания му отреждат първата позиция и го определят като най-често срещания рак сред мъжете.

Ракът на простатата представлява израждане на нормалните клетки на жлезата. Това израждане нарушава тяхната функция и те започват да се делят и размножават, независимо от контрола на организма. Скороста на този процес зависи от това колко раковите клетки се различават от нормалните, което определя неговата степен на злокачественост. Колкото повечето раковите клетки приличат на нормалните, толкова ракът расте по-бавно, дава разсейки (метастази) по-късно и съответно прогнозата е по-добра.

В началните стадии, туморът е малък и е локализиран само в простатата, като постепенно с напредване на процеса, той може да излезе извън нея, да засегне околните тъкани и органи. Ракът може да засегне и далечни органи (метастази), като типичното при рака на простатата е засягане на регионалните лимфни възли, както и костите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА