Last news in Fakti

11 Октомври, 2016 12:14 1 704 0

15 деца в болница, със съмнение за хранително отравяне

  • деца-
  • болница-
  • съмнение-
  • хранително-
  • отравяне

Те са постъпили в инфекциозно отделение с диария, повръщане, обезводнени и са били на системи

15 деца в болница, със съмнение за хранително отравяне - 1

15 деца – от първи, четвърти и пети клас от СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали се лекуваха от натравяне, вероятно хранително в Инфекциозното отделение на болницата, каза за „Нов живот“ началникът на отделението д-р Магдалена Маринова.

Част от децата са постъпили в петък в 19 часа, а другите в събота. Не може да се разбере от думите им какво са яли и как се е стигнало до заболяване при тях. Това са деца, майките им не са с тях и не могат да обяснят какво точно са яли. Постъпили са в отделението с диария, повръщане, обезводнени и са били на системи. Заболяването е протекло остро. Днес са изписани. 

РЗИ могат да дадат подробна информация за произхода на заболяването. Но със сигурност то не е произтекло от заразена вода, това съм сигурна, каза д-р Маринова.

Хранителното отравяне е лечимо състояние, но ходът на заболяването, разбира се, зависи от това дали то протича в тежка форма.

При заразяването със стафилококи от храната например началото на състоянието е много остро, бурно и има случаи на летален изход, описани в медицинската литература.

Храната може да причини натравяне при недостатъчната й термична обработка, при съхраняване при неподходящи температури след термичната й обработка. Така например в учебниците по хигиена пише, че яйцето трябва да се вари 15 минути, каза д-р Маринова. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА