23 Октомври, 2016 01:16 2 197 0

Един-единствен ген може да предизвика аутизъм

  • ген-
  • аутизъм-
  • учени

Аутизмът е сложно заболяване, което обикновено се произвежда от комбинирания ефект на множество гени, но учени от университета Уошингтън, открили, че в някои случаи мутация на един-единствен ген може да произвежда пълната гама от симптоми, свързани с условието дете да бъде определено като аутист.

Екипът работил с група от 531 деца със заболяване, наречено неврофибоматоза тип 1, което причинява тумори по нервите. Състоянието също така се свързва с причиняването на аутизъм, въпреки че досега не е имало доказателства за връзки между двете състояния. NF1 генът е локализиран на дългото рамо на 17-та хромозома и отговаря за „активирането“ на неврофиброматозата.

Същият ген е определен за „виновен“ за повечето симптоми, свързани с аутизма. На този етап учените ще се фокусират върху NF1 и ще предоставят уникална възможност за разработване на нови терапии, които лекуват основната причина за аутизъм, въпреки че ще бъде необходима още много работа, преди идеята да може да се превърне в реалност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА