Last news in Fakti

24 Октомври, 2016 04:44 6 738 2

Какво може да ни причини телефона?

  • телефон-
  • пристрастеност-
  • параноя-
  • батерия-
  • зависимост

Според изследователите от Pew Research Center 92 % от американците притежават мобилни телефони, а 90% от тях твърдят, че не се отделят от своето мобилно устройство. Живеем в технологичен век и това на пръв поглед не изглежда никак странно, но истината е, че зависимостта към телефона може да ви докара до параноя.

Ето и как буквално телефоните ни подлудяват:

1. Синдромът на падащата батерия
Американско проучване показва, че почти всеки 5-и притежател на мобилен телефон страда от подобна „болест“. Тя се изразява в това, че човек се чувства постоянно притеснен да не му падне батерията, а когато тя стане под 20 % и няма зарядно наоколо, изпада в истинска паника.

2. Вибриращият синдром
По-рядко срещано състояние, но все пак налудничаво. То се изразява в постоянното усещане, че телефонът в джоба ви вибрира. Когато го погледнете обаче, в повечето пъти няма никакво позвъняване и нотификация.

3. Страхът да не останете „изолиран“
Той е типичен за пристрастените към социалната мрежа. При това състояние човек не отлепя очи от дисплея и следи като орел какво се случва в социалните мрежи. Страхът да не остане вън от случващото се в мрежата е почти панически.

4. Номофобия
Вие сте номофоб, ако се страхувате да не останете без телефона си и дори мисълта за това предизвиква дразнение, депресия и остра паника. Как да се предпазите от тези състояния? Като за начало експертите съветват да си направите график кога да проверявате телефона си (освен ако нямате позвъняване, поща или есемес в работно време). Започнете с интервали от по 15 минути. Постепенно увеличавайте този времеви диапазон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Армагедон

    2 0 Отговор
    Вероятно има такива неща и всеки нормален човек иска да контактува с приятели, да не му пада батерията и да е мобилен. Но лошо ли е това? Нима пък да ходиш на работа ид а пълниш гушките на алчни работодатели бюрократи е по-полезно? Работим за едно ядене телефон нет и данъци и ток тука. В тая скапана мафиотска юдохазапоешскеназка кочина нищо не е наред. А вие ни будалкате колко вреден бил телефона? Може да е вреден, но поне ти носи контакти бизнес удоволствие. А алчните прасета ненаситни не само ти отнемат и Съботния почивен ден да им работиш а Поршетата ами и го наричат "бизнеса" и го коткат по партии и медии вместо един ако има нормален генерал да извишка на прасетата: що не си спазвате договорите бе к...лета? До стената! Ей такива няма от 8 века или поне са малко. какво плюете Фейка и телефона бе комунделници търтеи паразити? Това да ви еп роблема, ала не е! Повечетоо работодатели те наемат на 5 дневна работна седмица и те осигуряват на половин работен ден а работиш и в Събота, че и в Неделя нейде. Ето тия ли са ви БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД и БИЗНЕСА бе хиени алчни? Гръмнете се с вашите манипулативни простотии за велико светло комунистическо или фашистко бъдеще! Няма такова! Няма ли справедлив ред няма рай за хората! Само рай за измекяри и бандити. ИСтория....

    Коментиран от #2

  • 2 Роско

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Армагедон":

    Те те наемат и на 8 часов работен ден... но като станат 12+ч. никой не мисли за тебе..