Last news in Fakti

24 Октомври, 2016 20:55 1 803 0

30 години от първата сърдечна трансплантация у нас

  • първата-
  • сърдечна-
  • трансплантация

Ние сме пионерите в тази област в цяла Източна Европа

30 години от първата сърдечна трансплантация у нас - 1

Навършват се 30 години от първата сърдечна трансплантация, направена в България, съобщи Нова телевизия. Новината за присаждането на сърце се разчува по целия свят, защото е едно от най-големите постижения в медицина тогава.

Годината е 1986, а денят 14 май. Тогава на смяна е Незабравка Чилингирова - сега лекар, тогава медиицинска сестра.

„Извикаха ме и ми казаха: „Ще правим сърдечна трансплантация. Ти ще гледаш детето”,спомня си д-р Чилингирова, кардиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина”.

На операционната маса в болница "Св. Екатерина" лежи 11-годишно момче със сърдечна недостатъчност. Започва първата трансплантация на сърце у нас. Начело на екипа е проф. Александър Чирков. Асистира му Людмил Бояджиев.

„Който дръзва, печели. Не че бяхме най-добрите, но решихме да го направим и го направихме. Тръгнахме с чувство на отговорност, не сме си помисляли, че няма да стане”, казва д-р Людмил Бояджиев, кардиохирург в Национална кардиологична болница.

Силната вяра на медиците не се оказва напразна. Първото не само в България, но и в цяла Източна Европа сърце е присадено. Лекари от чужбина идват лично да се уверят, че трансплантацията е успешна.

„Когато детето излезе от операционната, изпитах едно голямо вълнение, защото се случваше нещо ново в България. Трепетът ми беше много голям, когато детето започна да се събужда, защото не можех да повярвам, че всичко това става пред мен”, разказва д-р Людмил Бояджиев, кардиохирург в Национална кардиологична болница.

Сега д-р Чилингирова се грижи за всички сърдечнотрансплантирани българи. Сред тях е и Здравко. Преди 6 години получава ново сърце и е един от малкото пациенти, на които не се налага да чакат дълго за здрав орган.

„Човек не губи надежда, но чувството го води към потъване както се казва. И може би тая искрица надежда в мен ми е помогнала. Така че чудесата се случват, въпреки всичко. Казват, че ги няма, но те съществуват”, разказва Здравко Бърчинков, сърдечнотрансплантиран.

„Част от пациентите са като мои братя, като мои деца, като мои приятели. Във всеки от тях отива частица от мен, от моето сърце във тях. Всичките ги обичам”, казва д-р Людмил Бояджиев, кардиохирург в Национална кардиологична болница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА