Last news in Fakti

27 Октомври, 2016 09:12 1 031 0

Без линейка и спешен център в община Белица

  • линейка-
  • бърза помощ-
  • белица-
  • болница
Без линейка и спешен център в община Белица - 1

В една от най-бедните общини в Благоевградска област няма нито спешен център, нито линейка близо 20 години.

11-те хиляди жители на Белица, в която официалната безработица е над 65 процента, разчитат на спешни екипи от съседните градове - Якоруда и Разлог. В Благоевградска област има разкрити 10 филиала на спешна помощ, като само в четири общини няма такива екипи, сред тях е и Белица, съобщи БНТ.

Хората в Белица разказаха, че често линейките закъсняват и пристигат часове, след като са подали сигнал. За да не чакат, в повечето случаи хората се придвижват до спешните центрове в Якоруда и Разлог с личните си автомобили. Според хората най-тежка е ситуацията в отдалечените села, където разстоянието до най-близкия спешен център е над 50 километра.

През зимните месеци във високопланинските населени места линейките трудно успяват да стигнат, което понякога се оказва фатално, казват местните жители. От Центъра за спешна помощ в Благоевград признаха, че понякога се случва линейките да закъсняват, но нямат информация екипите от Разлог или Якоруда да не са се отзовали на сигнал. "За съжаление за мен политиката на министерство на здравеопазването е абсурдна, повтарям тази дума., не може в малките населени места да няма спешен център. Ако човека падне на момента, няма да може да се реагира", каза Радослав Ревански, кмет на община Белица. В Белица работят 11 лични лекари, на които разчитат местните хора. Много често семейните лекари сами транспортират болните до бърза помощ. Преди две седмици д-р Муса Вакльов спасил живота на млад мъж, който получил остър коронарен синдром.

Медикът успял да транспортира мъжът за 40 минути до болницата в Благоевград, където веднага му било назначено лечение. "Значи тука трябва да има спешен център, айде ако няма спешен център, трябва да има линейка, която да бъде оборудвана със всичко и да има 1-2 фелдшери, които да са качествени", каза д-р Муса Вакльов - общопрактикуващ лекар. За да заработи филиал на спешна помощ е необходимо, след направена оценка на необходимостта от него, министърът на здравеопазването да предложи на министерски съвет да гласува разкриването му. От общината в Белица казаха, че са кандидатствали по проект, който предвижда закупуването на линейка, която да обслужва нуждите на хората.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА