Яйцата от Полша, за които има съмнение, че са заразени със салмонела, са изтеглени от пазара и ще бъдат унищожени, обявиха от фирмата-вносител.
От компанията показаха пред bTV документ, че яйцата са изследвани и в тях няма салмонела. Българската агенция по храните обаче забрани продажбата им заради подаден от Холандия сигнал.
Производителят е полски, българската фирма е само вносител – тя ги пакетира.
„Внасяме яйца от Полша, тъй като в България има недостиг на български яйца. Имаме изследване от 17 септември от производителя на тези партиди, че салмонела в тях не се съдържа”, обяви Васил Симеонов от фирмата-вносител.
„Инкубационният период при яйцата, заразени със салмонела, е от 2-3 часа до 2-3 дни”, заяви по Нова телевизия Йордан Попов, гастроентеролог във ВМА. Той посъветва хората, които са яли от заразените яйца, задължително да си направят изследване.
Един от съветите на специалиста е яйцата да се измият добре преди употреба.
„В различните лаборатории има тестове, с които може да се установи дали някой има салмонела, дори и да няма симптоми”, допълни той.
По думите му не може да се разбере дали храната е със салмонела, тъй като тя не променя вкусовите си качества.
Симптомите при салмонела са гадене, повръщане и диария, както и болки в корема. При децата има увеличен ритъм на изхождане и температура. „Салмонелата минава и сама, без лечение. Не се препоръчва прилагане на антибиотици, дават се само на децата”, добави експертът.
Лекарят посъветва също така заразените яйца да не се държат заедно с другата храна, тъй като могат да я заразят.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ХаХо
Коментиран от #2
11:28 28.10.2016
2 ввв
До коментар #1 от "ХаХо":
заминавай за русия тогава!14:56 28.10.2016