Last news in Fakti

28 Октомври, 2016 08:52 1 436 2

Опасните яйца са изтеглени от търговската мрежа

  • яйца-
  • опасните-
  • изтеглени-
  • търговската мрежа

Това обяви фирмата, която ги внася от Полша

Опасните яйца са изтеглени от търговската мрежа - 1
Снимка: bTV

Яйцата от Полша, за които има съмнение, че са заразени със салмонела, са изтеглени от пазара и ще бъдат унищожени, обявиха от фирмата-вносител.

От компанията показаха пред bTV документ, че яйцата са изследвани и в тях няма салмонела. Българската агенция по храните обаче забрани продажбата им заради подаден от Холандия сигнал.

Производителят е полски, българската фирма е само вносител – тя ги пакетира.

„Внасяме яйца от Полша, тъй като в България има недостиг на български яйца. Имаме изследване от 17 септември от производителя на тези партиди, че салмонела в тях не се съдържа”, обяви Васил Симеонов от фирмата-вносител.

„Инкубационният период при яйцата, заразени със салмонела, е от 2-3 часа до 2-3 дни”, заяви по Нова телевизия Йордан Попов, гастроентеролог във ВМА. Той посъветва хората, които са яли от заразените яйца, задължително да си направят изследване.

Един от съветите на специалиста е яйцата да се измият добре преди употреба.

„В различните лаборатории има тестове, с които може да се установи дали някой има салмонела, дори и да няма симптоми”, допълни той.

По думите му не може да се разбере дали храната е със салмонела, тъй като тя не променя вкусовите си качества.

Симптомите при салмонела са гадене, повръщане и диария, както и болки в корема. При децата има увеличен ритъм на изхождане и температура. „Салмонелата минава и сама, без лечение. Не се препоръчва прилагане на антибиотици, дават се само на децата”, добави експертът.

Лекарят посъветва също така заразените яйца да не се държат заедно с другата храна, тъй като могат да я заразят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХаХо

    0 0 Отговор
    Ега ти ЕС.... Почнаха и с яйца да ни тровят!

    Коментиран от #2

  • 2 ввв

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХаХо":

    заминавай за русия тогава!