Last news in Fakti

13 Ноември, 2016 17:07 3 230 0

Нова надежда за лек срещу ХИВ

  • хив-
  • лек-
  • вирус-
  • хив вирус-
  • лечение

Обещаващо проучване показва, че комбинация от ваксина и имуностимулатор не позволява на вируса да се развива

Нова надежда за лек срещу ХИВ - 1
Снимка АП/БТА

Може би най-сетне светът ще получи лек за вируса на ХИВ. Тази надежда дават група учени, които са комбинирали нова експериментална ваксина срещу ХИВ със съединение, което стимулира човешката имунна система, пише Huffington post.

Изследването е проведено върху макаци резус (често използвани от учените за медицински тестове, поради сходството им с човешката анатомия и физиология - бел.ред.), които имат маймунския еквивалент на ХИВ. То разкрива, че тази нова комбинация е ефективна при потискане на вируса до неоткриваеми нива у някои от пациентите, без да е необходимо антиретровирусно лечение.

„Ако се докаже, че комбинацията от ХИВ ваксината и съединението, което подпомага имунната система, е ефективна при хора, то това би означавало, че учените са една стъпка по-близо до лека срещу коварния вирус“, заявява Дан Бароуч, директор на Центъра по вирусология и ваксини към медицинския център Бет Израел Диконес и медицинското училище към университета Харвард, който оглавява изследването, публикувано в списание Nature.

В наши дни болните от ХИВ могат да живеят благодарение на антиретровирусна терапия (АРТ), която потиска нивата на вируса почти до неоткриваеми стойности. Но проблемът с тази терапия е, че не лекува, а само поддържа болестта да не се развие. Ако лечението обаче бъде спряно за известно време, вирусът може да се съвземе и рязко да се активизира.

Друг подход към ХИВ е “отбранителният” или казано по друг начин - засилване на имунните реакции на пациентите чрез стимулиращи медикаменти.

Много учени по света са на мнение, че един от начините да се излекува ХИВ ще бъде чрез медикаменти, които потискат вируса без АРТ, метод, който Бароуч нарича "функционално" излекуване. Към това се стремят и учените от „Бет Израел“, като възлагат големи надежди на новото си проучване, което комбинира двата начина на лечение. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА