Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 12:20 1 176 0

Европейците дишат замърсен въздух

  • атмосфера-
  • замърсяване

Замърсяването на атмосферата е най-голямата единична екологична заплаха за Стария континент

Въпреки подобреното качество на въздуха усилията за справяне със замърсяването му на Стария континент трябва да бъдат увеличени заради високата цена за хората и околната среда. Това заяви Европейската агенция по околната среда (ЕАОС), цитирана от ДПА.

Замърсяването на въздуха е "най-голямата единична екологична заплаха в Европа", твърди базираната в Копенхаген агенция. По нейни оценки през 2013 г. е имало почти 470 хиляди случая на преждевременна смърт в 41 европейски страни, които са пряко свързани със замърсяване на въздуха.

Фините прахови частици, както и приземният озон и азотният диоксид причиняват или изострят дихателните проблеми, сърдечносъдовите болести, рака и водят до скъсяване на животи, заяви агенцията. Приземният озон е и причината за по-ниски добиви от растителните култури.

В доклада, който обхваща периода 2000-2014 г., са включени мониторингови данни от над 400 града. Въпреки подобренията около 85% от жителите на градове в ЕС през 2014 г. са били изложени на фини прахови частици на равнища, които са вредни за здравето според Световната здравна организация. Нейните стандарти са по-строги от тези на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА