22 Февруари, 2012 14:41 8 375 6

Болница без разрешително иска да грабне 2,5 млн. лв от НЗОК

  • болница-
  • разрешително-
  • нзок-
  • министерство на здравеопазването-
  • д-р михаил тиков-
  • д-р михаил зортев-
  • стефан константинов

Бившият заместник-министър на здравеопазването д-р Михаил Зортев й помага

Новопостроената болница "Софиямед" се опитва да се добере до 2,5 млн. лв. от НЗОК. Неин собственик е бизнесменът д-р Михаил Тиков, който притежава хотели и болнични заведения във Велинград, Пещера, Пазарджик, Пловдив.

На 24 февруари тази година Надзорният съвет на НЗОК ще одобри или не предложенията на ръководството на НЗОК за разпределението на парите за болничните заведения.

Може би част от документите за кандидатстване за въпросната сума от "Софиямед" са подадени в срок в НЗОК,  след което има и срок за евентуална поправка по тях от 14 дни, ако има неточности по документацията.

В официално запитване на Факти.бг до Министерство на здравеопазването дали новопостроената болница "Софиямед" има получено разрешително за осъществяване на лечебна дейност се оказа, че до този момент няма такова.

Тук следва логично въпросът: при това положение, независимо дали НЗОК след дни ще гласува исканата сума, възможно ли е изобщо Касата да  обсъжда средства за болница, която не е получила официално разрешение за дейност?

В случая потърсихме и заместник-председателя на НЗОК и председател на Софийската здравна каса  Глинка Комитов, който е един от вероятните  кандидати за директор на НЗОК, за коментар по разпределението на бюджета. От офиса му ни отговориха, че с него можем да се срещнем едва след 24 февруари, след като Надзорният съвет приеме своите решения. Факти.бг си запазва това право, но не можем да не попитаме къде ще отидат едни 2,5 милиона лева.

Болница "Софиямед"  се намира на бул. „Г.М. Димитров” до Националната следствена служба, тя вероятно ще обслужва около 450 легла.  В нея са инвестирани 40 милиона лева. За да заработи обаче се изискват твърде много разрешителни, като например Акт 16, лицензирани лаборатории, образна диагностика от Агенцията по ядрено регулиране, персонал и др. Видно е, че за да не е получила все още разрешително от Министерство на здравеопазването, едва ли всичко това е изрядно.

В същото време публична тайна е, че за "Софиямед" лобира бившият заместник-министър на здравеопазването д-р Михаил Зортев, който обикаля големите болници с оферти за по-добри заплати към различни корифеи в медицината, за да  изтегли цели екипи за новата болница, в която ще заработят вероятно около 500 души.

Припомняме, че д-р Михаил Зортев подаде оставка през лятото на 2011 година, когато заяви в едно интервю пред Дарик радио, че ще продължи да се занимава с мениджмънт. Тогава той каза още, че напуска, тъй като вижданията му за здравеопазването  се разминавали с тези на министър Стефан Константинов и че по негово време, той не може да твърди, че е имало лобизъм.
Припомняме също, че в края на януари Гранд-хотел Хебър и МБАЛ Здраве, собственост на бизнесмена д-р Михаил Тиков бяха  претърсени при полицейска акция, Иззети бяха  компютри и информационни носители.
Д-р Михаил Тиков беше един от кандидатите за председател на Българския лекарски съюз, когато съсловието предпочете варненеца Божидар Нанев, впоследствие здравен министър, освободен предсрочно от премиера Бойко Борисов.
Факт е, че тази година бюджетът на Софийската здравна каса трябва да бъде намален. По непотвърдена информация за средства от Касата кандидатстват шест нови болници. Как ще бъдат разпределени те ще стане ясно на 24 февруари, когато тези 2,5 млн. лв. могат да бъдат преразпределени мениджърски, а не за недовършена работа, но отново ще попитаме дали пък изобщо е редно такива кандидатури да бъдат допускани? Както и защо се пренебрегва в законови текстове. Законът за бюджета на НЗОК за 2012 г. в параграф 10, член 4 гласи, че "договор по алинея 1 (с касата) не могат да сключват лечебни заведения за болнична помощ, които за първи път са получили разрешение по чл.47 от Закона за лечебните заведения преди по-малко от една година от момента на подаване на искане за сключване на договор с районните клонове на здравната каса

Неотдавна здравният министър Стефан Константинов в едно интервю по bTV заяви по повод съществуването на Здравната каса в този й вид, че на сегашен етап – в трудна кризисна ситуация, няма друга алтернатива.
Той обаче съобщи, че има някои реалистични предложения как да се запази стабилността на системата. Не случайно той предложи и нов Закон за лечебните заведения, както и е застъпник на електронната здравна карта.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зуека

    0 0 Отговор
    от лекар нема по АЛЧНО същество !

    е може би има ... катаджия ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 znae6t

    0 0 Отговор
    prosledete vsi4kite mu vrazki i pozicii na tozi izmislen doktor i ne na posledno miasto vijte koi e lubovnik na biv6ata mu jena(oficer ot slujbite s biznes v severna afrika i ispania s dosta silen biznes i pozicii pri tova)no vlastima6tite niamat interes da stignat dokrai i vsi4ko 6te e edna pu6ilka
  • 4 biv6ata

    0 0 Отговор
    do znae6t/a - ti da ne si mi svetil,4e znae6 koi mi e lubovnik ili puk si nqkoq domogva6ta se do mujete krai men -biv6i i nastoq6ti kandidatlubovnica ,koqto nqma kakvo drugo smisleno da pravi osven da pi6e gluposti po forumite
  • 5 хахаха

    0 0 Отговор
    Всичко е хайдуклък,а бате Бойко е велик.......докога?!!!!!!
  • 6 Няма значение

    0 0 Отговор
    факти.бг - мога да ви кажа, че имате много стара информация, тъй като болницата има всички разрешителни и го знам от сигурен източник!