Last news in Fakti

27 Април, 2012 13:34 1 217 1

Онкоболните се нуждаят от психологическа помощ

  • румен стаматов-
  • психолог-
  • онкоболни

Това им помага да се справят с болестта

Психологическата помощ помага на онкоболните да се справят с болестта си. Това заяви в ProИнтервю Румен Стаматов, който работи като психолог към Болница Централ Онко Хоспитал.

По думите му в това лечебно заведение пациентите, които проявяват интерес към психологическо консултиране предварително се записват и получават тази помощ безвъзмездно.

Тези консултации, поне по наши знания, не се практикуват другаде в страната ни. Интересът от пациентите е невероятен както и тяхното одобрение към начинанието ни, допълни психологът.

Трудно е да се даде еднозначен отговор на въпроса дали подобна помощ може да игнорира успокоителните лекарства, които се дават на подобен вид болни, защото всичко е много индивидуално, посочи Стаматов.

Той обаче е категоричен, че психологическото консултиране не противостои на психиатрична консултация и интервенция. Напротив те биха могли да се съчетаят ,тъй като медикаментите биха решили част от проблемите но не и всички психични проблеми свързани със заболяването. Прибягването до медикаментозна терапия зависи от цялостното състояние на болния.

Психологическата помощ при този тип заболявания е необходима защото помага на болния да се справи с болестта. Самото заболяване е достатъчно тежко и то преобръща целия свят на болния, подчерта психологът. Психологическата помощ е насочена към подпомагане на болния да открие перспектива на своя живот, въпреки болестта и страданието.

По думите му разбирането за заболяването се съпровожда с трансформиране на смисъла на живота с емоции които могат да включат отчаяние, гняв, страхове, безнадеждност и депресия, които да доведат до песимизъм обърканост и всичко това да завърши с неспособност за справяне с живота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.