Last news in Fakti

9 Май, 2012 18:28 33 900 15

Неясно как се появи новата болница Софиямед

  • софиямед-
  • д-р михаил тиков
Неясно как се появи новата болница Софиямед - 1
Снимка: БГНЕС

В момента в София има 9 000 болнични легла, при необходими 6 500 такива, т.е. имаме около 3 000 легла над норматива, коментира шефът на НЗОК Пламен Цеков при откриването на новата частна болница в столицата „Софиямед".

В момента обаче конкуренцията не изхвърля нито един от участниците на пазара, тъй като механизмът на финансиране е такъв, че има възможност всеки новопоявил се играч да получи финансиране, обясни още Цеков.

Преди него здравният министър Десислава Атанасова обясни, че болницата е получила разрешение за работа преди да е открита официално, като остави обаче известно съмнение как е станало това.

„Това се е случило не в момента, в който аз съм била министър на здравеопазването, а при преди това. Има закон, има медицински стандарти и ако са представени всички необходими документи, които дават основание на министъра на здравеопазването, в случая на д-р Стефан Константинов, да даде разрешение за дейност, то се е случило."

Евентуалната промяна във финансирането на болниците ще се коментира в следващите месеци, каза председателят на НЗОК. Той обясни, че тя ще бъде заложена на принципа на пазара и ще бъдат въведени правила за критерии. По тях ще се преценява доколко една болница е ефективна и спазва задълженията си, договорени с НЗОК. Факти.бг припомня, че още преди да бъде болницата с разрешително от НЗОК и заделиха първоначално 2,5 млн.лв, а след това средствата стигнаха до 9 млн. лв.

"Да може да има и реални критерии за качеството на болницата, така че в един период от около година и половина, ако кажем, че догодина ще променим правилата да изработим достатъчно надежден механизъм, така че да може касата да прави подбор след тази 1,5 година с лечебните заведение, с които да сключва договор", каза Цеков. Той се надява да няма лимит на диагнози, но ще има лимит на случаи, спешни или планове. "Това е моята идея - на областно ниво ще бъде това нещо. Болниците, мисля че ще имат критериите, които са заложени за областите", каза управителят на НЗОК.

И здравният министър, и управителят на НЗОК препратиха към други органи въпросите за това, че собственикът на болницата  д-р Михаил Тиков, който има верига от лечебни заведения е разследван.

Според информацията в Търговския регистър основен акционер в новата болница е пазарджишкият бизнесмен д-р Михаил Тиков чрез компанията си "Булфарма" и дъщерната й пазарджишка МБАЛ "Здраве".

В края на януари 2012 г. Гранд-хотел „Хебър" и МБАЛ „Здраве", собственост на Тиков, бяха претърсени при полицейска акция. Иззети бяха компютри и информационни носители.

Тиков, който беше кандидат за председател на Българския лекарски съюз през 2009 г., притежава верига аптеки в Пазарджик, както и лечебни заведения в Пловдив и Велинград. Чрез няколко от компаниите си той е и един от основателите на фонда "Евроинс - здравно осигуряване" (с предишно наименование "Свети Николай Чудотворец"), който стана 100% собственост на "Еврохолд България" в началото на 2009 г.

Сред гостите на откриването беше и бившата министърка на екологията от НДСВ Долорес Арсенов, чийто съпруг Асен Арсенов се занимава с търговия на лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 $$$$

    0 0 Отговор
    Мафиотска работа!
    Теаи дето ни разболяват сега искат пари за да ни лекуват!
    Бойкот!
  • 2 гост

    4 0 Отговор
    Поредната пералня от типа на ТОКУДА, ДОВЕРИЕ и т.н. Сега ще започне едно ударно "усвояване" на клинични пътеки и писане на мъртви души. И "доброволно" плащане за избор на еикп, "дарения" и други подобни извращения. И отново ще се окаже, че колкото повече болници има - толкова ПО-БОЛНИ СТАВАТ ВСИЧКИ !!!
    А уж болниците бяха много и трябва да се намалят....
    Честито на печелившите и на тези дето са взели процента за да отпуснат тройно по-голям бюджет!
  • 3 Явор

    2 0 Отговор
    Ми не ходете на лекар бе,про/фани!??Кво ви е оплакването не разбирам сега?Вечно недоволни,каквото и да се каже или напише?!?неудовлетворени от живота!Отивайте да работите,а не да стоите в Мобиле.бг и после що нема кинти и сички ,дето имат са ви криви!аххаха
  • 4 гостенка

    1 4 Отговор
    Болницата е много модерна и хубава. Бях на преглед и съм много доволна, а вътре мога да ви кажа че е това което всички искаме - европейска красива и модерна болница. Нали седим и гледаме по тв на тези и онези болниците какви хубави били - еми, ето тази е точно такава!
  • 5 аааааааааа

    1 3 Отговор
    Кои ви кара да ходите там?
    Ходете в старите болници и си мируваите.
  • 6 ууууу

    5 0 Отговор
    Това е поредната болница за източване на касата, а лицето Тиков е виден мафиот от Пещера - Пазарджик . Идете да видите дали има лежащо болни в неговите болници. Срам е това за нашето здравеопазване
  • 7 GERB-MFIA

    0 0 Отговор
    NA4AOTO NA GODINATA BESHE IZVARSHENA PROVERKA VAV FIRMITE NA MIHAIL TIKOV DO DNES OTGOVR OT TAZI PROVERKA NIAMA I KAK SHTE IMA KOGATO DORI MU RAZRESHIXA DA OTVORI DRUGA BOLNICA...PISHE GO BISH SLUJITEL I LEKAR VAV FIRMITE MU I ISKAM DA POPITAM CVETNAOV TOVA LI MU E PROVERKATA DA BESHE PROVERIL KAK SLED PROVERKITE MNOGO OT PERSONALA POLU4I NABARZO SKROENI ZAEMI ZA DA MOJE DA SKRIE 4AST OT PARITE KOITO LIPSVAT I SEGA VSEKI E S PO NIAKOLKO XILIADI UJ DLAJNIK NA SASHTIA BIZNESMEN A SLED NIAKOLKO MESECA 4AK E IZPRATENA NAP DA PROVERIAVA.TOVA LI TI E PROVERKATA GOSPODIN CVETANOV ILI PROSTO SI TARSITE NIAKOI DA VI POPALVA LI4NITE KASI4KI
  • 8 Петър

    3 0 Отговор
    поредното източване на касата. не се възторгвайте, защото като обезкървят общинските и държавните болници тези ще ви сложат такива цени, че ще предпочетете да си умрете в къщи.
  • 9 Аз

    2 0 Отговор
    Защо НЗОК й дава 9 млн на тази болница? не разбрах.

    а се лекувайте където си искате...
  • 10 възможен пациент

    0 1 Отговор
    защо никъде няма телефони за връзка с болница Софиямед, какви отделения имат, кои са специалистите, които работят там. Било хубаво, добре, ама по кои кл. пътеки работят
  • 11 Пациентка от Варна

    1 2 Отговор
    Имам сърдечни проблеми и случайно попаднах в МБАЛ Софиямед. Удивена съм от професионализма и човешкото отношение на всички работещи в кардиологичното отделение на болницата - от завеждащ отделението д-р Хазърбасанов, старша сестра Атанасова, до лекарите, сестрите и санитарите. Чистотата в отделението, стаите, усмихнатия и приветлив персонал заслужават моето огромно и безкрайно БЛАГОДАРЯ! Тяхната топлота, висока квалификация, техниката, с която разполагат, правят лечението на болните максимално ефективно. Те са етикет за професионализъм и хуманизъм! Искрено се надявам да послужат за пример на всички болници в България!
  • 12 Съпруга на пациент

    2 1 Отговор
    Не ме интересува как се е появила болницата. И не мисля, че това е чак толкова интересно. Важното е друго. В тази болница човек получава внимание, грижа, адекватно лечение. Такива са, мисля, грижите в най-добрите световни болници!
  • 13 Известна е като

    3 1 Отговор
    .........мутренската поликлиника!
  • 14 Иван

    3 0 Отговор
    Майка ми беше оперирана в болницата. Приета по спешност. Оперираха я, за да оживее. После още веднъж без изписване след първото вмешателство. На излизане направи дарение, е, по пенсионерски, намалено със 100 лв., а именно само 600 лв. Още по време на прегледите тя установява, че не са и правени изследвания, описани после в нещото, като картон. А тя е компетентна, защото са и правили подобно изследване на друг орган в друга болница. Но е разписала картона. Всичко бе добре, докато не отиде след месец при друг специалист. Оказа се:
    - Първата перация е направена некачествено; аз го отдавам поради невъзможност винаги доктор да прецеси точно какво да направи;
    - Не са и изписани лекарства за "противоумирачка", да се оправя сама или както иска;
    Изводи:
    - В болницата са заинтересовани да получат "дарението", т.е. клиентите да остана живи поне до изписването;
    - Въобще не ги интересува после клиентът какво ще прави, ако ще да става клиент на гробищните посредници;
    - Не всички доктори в тази болница са чак толкова комерсиализирани (според клиента).
  • 15 ТОШАН

    0 2 Отговор
    Няма значение как се е появила.Съпругата ми се лекува там.Очарована е от персонала,