10 Май, 2012 10:00 5 438 6

Как офисът ни разболява

  • офисът-
  • ни разболява-
  • климатични инсталации-
  • почистване

В другите страни на Европа вентилациите на операционните зали се почистват  на половин година,  на цялата болница веднъж годишно, на офис сградите - на 3-5 години,  на търговските кухни - на 6 или 12 месеца. Така ли е у нас?
Собственици и управители на сгради не отчитат сериозността на проблемите, които създават непочистените вентилационни системи – по-бърза амортизация, повече разходи за електроенергия, повече болнични и отсъствия поради заболявания, риск от пожари. За този проблем алармира Българската асоциация на фирмите за хигиена на вентилационните и климатизиращи инсталации.
„Синдромът на болната сграда”, наричан още „множествена химична чувствителност”, е невидим, но съществува във всяка по-стара от 5 години сграда, в която "чистият" въздух се осигурява чрез вентилационни системи. Когато не се почистват, въздухопроводите водят до появата на болестотворни организми във въздуха на помещенията – гъбички, мухъл, бактерии, вируси, както и до отделяне на вредни газови емисии от разтворители, строителни отломки, гниещи органични вещества. Посетителите и работещите  дишат опасен въздух, което може да предизвика главоболие, отпадналост, невъзможност за концентрация, екземи, алергии, суха кашлица, може да провокира дори астматични пристъпи.
Около 40% от общото запрашване на въздуха и лошото му качество в помещенията е вследствие на замърсени, лошо поддържани и неправилно функциониращи вентилационни и климатични инсталации. За решаването на този проблем в много европейски страни е изработен регламент. Той  задължава собствениците периодично да сменят филтрите и да осигуряват цялостно почистване на вентилационните системи от специалисти, но у нас тяхното почистване не е задължително, а само пожелателно.
Става дума за въздуха, който дишаме в затворени помещения. А това са местата, в които прекарваме 90% от живота си!
Най-добри практики в тази сфера имат Дания, Великобритания, Финландия и Германия. Според техните директиви обектите се инспектират на определен период в зависимост от предназначението на сградата и помещенията.  Така например вентилациите на операционните зали се почистват  на половин година, на цялата болница веднъж годишно, на офис сградите - на 3-5 години, на търговските кухни - на 6 или 12 месеца.
На всички ни е известно, че държавният обществен сграден фонд у нас е доста стар, с частично подменени вентилационни и климатични системи. Вследствие на дългогодишната им експлоатация можем само да си представим какво количество прах и замърсявания са се натрупали в тях. Това замърсяване се явява като хранителна среда за вредни за човешкото здраве микроорганизми.
В повечето търговски кухни пък е създадена организация за периодично почистване само на филтрите и видимата част от кухненските смукатели вследствие на извършваните инспекции от противопожарните служби. Но вътре - клапи, въздуховоди, предпазни решетки и особено вентилатори не са обект на инспекция. Затова там състоянието е трагично. Това се потвърждава и отвсе по-честите новини за изгорели частично или напълно заведения за обществено хранене в обществени сгради, вследствие запалване на отложените мазнини и трудното им гасене.
Най-пресните примери са пожар на пицария до зала „Универсиада“, както и особено опасния възникнал пожар в бензиностанция в София.
Българската асоциация на фирмите за хигиена на вентилационните и климатизиращи инсталации е обезпокоена от факта, че все по-малко компании ще направят пролетно почистване на офисите си този сезон.
Проучване сочи, че около 42% от компаниите в България няма да почистят пролетно офисите си сега. „Подобно пестене на средства обаче може да се окаже проблемно. На пръв поглед изглежда, че се пестят пари в момента, но много компании, заведения, обществени сгради и хотели  ще се сблъскат с далеч по-неприятни последствия след време", коментира Петко Хлебаров, член на УС на Българската асоциация на фирмите за хигиена на вентилационните и климатизиращи инсталации .
„Лошата среда в офиса може да направи всеки човек неефективен, особено при ръста на алергиите през последните години. Така пропускането на цялостното почистване може да се окаже дори опасно за част от хората“.
По-трудни за почистване са старите сгради. Там достъпът до въздуховодите и другите елементи на системите е затруднен, както и при помещенията с голяма височина, затова има техника. По-лесни са новите офиси, най-вече заради достъпа за почистване. Много трудности създават дълго непочистваните сгради –понякога 15-20 г., както и изходящи вентилации на търговски кухни. Те представляват и изключително сериозен риск от пожари.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОФИС

    4 0 Отговор
    НА КОЙТО РАБОТАТА В ОФИС МУ Е ТЕЖКА, ДА ХОДИ НА ПОЛЕТО ИЛИ ПО СТРОЕЖИТЕ.
  • 2 селянин

    1 1 Отговор
    qwno ne si rabotil v ofis
  • 3 Работник в цех

    2 0 Отговор
    В офиса има как да седнеш, да си пуснеш климатика и да се протегнеш на стола, а я пробвай да седнеш в цеха на поточната линия и да те види началник смяна!!!
  • 4 Aleks

    0 0 Отговор
    Офисните г..на са почти колкото изванофисните или малко повече
  • 5 mentra

    0 0 Отговор
  • 6 ОФИС

    0 0 Отговор
    НАЙ- ТЕЖКАТА ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА, КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ В ОФИС Е ДОКАТО ЧОВЕК СЕ ПРОЗЯВА ЗАД БЮРОТО ДА СИ РАЗТЕГНЕ УСТАТА.
    ТРУДОВИТЕ ЗЛОПОЛУКИ НА ПОЛЕТО ИЛИ ПО СТРОЕЖИТЕ ЗАВЪРШВАТ НАЙ- ЧЕСТО СЪС СМЪРТ ИЛИ ИНВАЛИДНОСТ :(