23 Юни, 2012 21:50 5 679 20

Хомеопатията е безполезна

  • хомеопатия-
  • плацебо-
  • безполезна

Швейцарски и британски учени сравниха хомеопатията с плацебото. Тяхното изследване е публикувано в авторитетното медицинско списание Lancet, съобщава БГНЕС.

През 2002 г. фондацията, основана от американски скептик Джеймс Ренди, обеща 1 милион долара на всеки, който убедително може да докаже, че хомеопатичните средства могат да лекуват. До ден-днешен никой не е получил наградата.

Професор Матиас Егер от Бернския университет и неговите колеги от Цюрих и Бристол са провели 110 лабораторни теста. Те не са открили нито едно свидетелство, че хомеопатията е с нещо по-добра от плацебото.

Учените предлагат да се проведе по-задълбочено и мащабно изследване. Те съветват лекарите да бъдат смели и да обяснят на своите пациенти, че от хомеопатията няма полза.

Професор Егер смята, че някои хора се чувстват по-добре след приемането на хомеопатични лекарства, но е склонен да свързва този ефект с психологическия фактор.

От само себе си се разбира, че хомеопатите и техните пациенти не приемат изводите на учените. И дългогодишният спор по въпроса продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 постоянно-боледуващ

    1 3 Отговор
    Не съм съгласен , че хомеопатията е плацебо ефект.Аз от години само с натурални лекарства се лекувам и смея да твърдя,че действат.
    Тези учени не се спряха с техните глупости.Няма да седнат да измислят нещо полезно, ами само дъвчат на едно място.
  • 2 монти

    2 1 Отговор
    Хомеопатията е безполезна - Абсолютно вярно !
    В САЩ хомеопатия не се изучава в нито един университет,
    и на хомеопатите е забранено да членуват в Американската
    Медицинска Асоциация , т.е. нямат право да изписват рецепти
    за лекарства .
  • 3 Интелигентен

    2 1 Отговор
    Еми как да я изкарат полезна като от нея не се изкарват такива пари като тия дето изкрават фармацевтичните компании, плащащи на такива велики "учени". Не ме учудва въобще това, че пак се опитват да правят хората на прости-всеки сам може да провери дали действа, но за разлика от един силно отровен и скъп антибиотик, едно хомеопатично лекарство е левчета...
  • 4 123

    2 1 Отговор
    Сега е ред на същите учени да докажат, че най-полезни са антибиотиците, кока-колата, изгорелите газове от ДВГ, алкохола, наркотиците. Да докажат също, че чалгата, алкохола, цигарите, наркотиците и хомосексуализма повишават с...% успеваемостта на учениците. Да докажат, че няма Бог. И че, всъщност дявола е Бог. Насааам народе! Кой разбира, тук се спирааа!
  • 5 qwerty

    2 3 Отговор
    Айде стига глупости. Имам лични резултати, че хомеопатията помага. Ходих с години при традиционните УНГ лекари и тесамо вдигаха рамене. Като ми предписаха хомеопатия иследедна седмица бях вече ОК. А като си представя колко години ме лашкаха т.нар. доктори.
  • 6 Ивайло Славов

    2 1 Отговор
    Не съм прибягвал лично до хомеопатия, но това тук ми мирише повече на кампания за увеличаване на употребата на лекарства - с други думи като се втълпява на хората че хомеопатичните стредства не действат, ще почнат да се дават пари за "истински" лекарства...
  • 7 GolfaForevar

    0 2 Отговор
    raztvaram homopatiq v benzina na golfa i otka4a da mi davat miliona stoto deistva
  • 8 Даниела

    2 1 Отговор
    Предлагам на професорите антихомеопати да преразгледат хилядите случаи на пациенти лекувани десетилетия безрезултатно с техните средства и след това подобрени или напълно излекувани с хомеопатия.
  • 9 коментатор

    2 1 Отговор
    Към Коментар 1: В очевидно тотално объркване сте относно какво е хомеопатия като принципи и лекарства и какво са натурални лекарства изобщо (дори съвсем конвенционални и не хомеопатични такива). Типично безхаберно е и изразеното отношение към съвремената наука с установени и доказани методи на изследване. Несъгласието с плацебо ефекта по принцип не е пречка човек да си самовнушава в частност, така че бъдете здрав по който начин си изберете.

    Към Коментар 3: Може ли да приведете някакво числово сравнение? Да кажем за разработка и производство на едно конвенционално лекарство и едно хомеопатично? Ако ще се говорят общи приказки на база 'така ми се струва', да не се окажат хомеопатичните лекарства просто ГОЛА ВОДА за която искат левове. Къде е печалбата всеки може да смята.

    Към Коментар 6: Не изпадате ли в параноя? В статията се говори за научен експеримент, а не за съновидения на нов месия. Какво друго изследване например би било по-адекватно според Вас?

    Към Коментар 8: Прочетете какво е плацебо. Науката отдавна отчита този ефект при доказване обективното влияние на лекарствата. Всеки човек има право на лични заблуди и е въпрос на образованост доколко или на друго?
  • 10 геро

    2 0 Отговор
    може и стотинки да е ама и ефекта му да е за стотинки,а
  • 11 eli

    1 0 Отговор
    към Коментар 1 : Ако сравним изказването Ви с никнейм-а, който сте си избрали, можем да добием представа действат или не хомеопатичните лекарствени средства без да ни трябват учени и други изследвания ... За да не сте "постоянно - боледуващ", вземете да си купите истински лекарства
  • 12 Владислав Пенчев

    0 0 Отговор
    Ха, наскоро с колегите ми се заговорихме за хомеопатията. Оказа се, че те не знаеха какво точно представлява хомеопатията. Мислеха, че е нещо като билколечение, с "натурални природни продукти" и т.н. Когато им обясних какво наистина представлява, какви са принципите и как се приготвят "лекарствата", в първия момент не ми повярваха, помислиха, че се майтапя! :) После, след малка справка в интернет видяха, че говоря истината и бяха направо шокирани за каква тотална глупост и шарлатания става въпрос. Става въпрос за БИСТРА ВОДИЦА и ЗАХАРНИ ТОПЧЕНЦА, които се продават за много повече, отколкото реално струват. Чували ли сте за "патицата за $20 милиона"? От сърцето и черния дроб на една единствена патица, Боарон си произвеждат Осцилококцинума за цяла година. Всъщност, с една патица биха могли да го произвеждат за милиони години напред, защото разреждането на съставката е 1 към 10 на степен 400 (това е 1 с 400 нули отзад) :) На това му се вика чиста печалба!
    Прословутите фармацевтичните компании могат само да си мечтаят за подобни маржове :) Не случайно, в момента в САЩ и Канада се водят големи дела срещу Боарон.
    Хомеопатията е просто някакъв модерен шаманизъм.
  • 13 mf2

    0 1 Отговор
    Да, хомеопатията е абсолютна лъжа, но нямам против.
    Така поне ще измрат , които и вярват.
    Да живее естествения подбор!
  • 14 муйо

    0 0 Отговор
    ами така ще е докато се спекулира със здравето на хората всичко ще е бизнес, а не здраве. Според мен и едните и другите нямат нищо общо със здравето . Мисля си че цялата система свързана със здравеопазването и фармацията е абсолютно сбъркана и докато основната цел е печалбата , а не да се помага на хората нищо няма да се подобри. Това дето е казал колегата за естествения подбор е добре стига самия той или негови близки да не станат жертва на тоя подбор и да му се наложи спешно да търси 1-2 милиона за операция или съответните медикаменти, тогава ми е интересно ква песен ще запее.
  • 15 Svetla Vasileva

    0 1 Отговор
    Хомеопатията е глупост според мен.Имам една приятелка ,която дава на детето си някакви глупости /хомеопатични/ за подсилване на организма ,защото много често боледува от ангина.От както ги дава вече 1,5-2год детето и 4 пъти боледува от ангина специално и зимата от разни вируси и т.н.
  • 16 До #12 и подобни

    0 0 Отговор
    „Браво”, страхотно си им обяснил!
    Айде сега пък аз да ти обясня какво представлява многословния ти коментар: или имаш интерес във фарма-индустрията или така си залепнал за матрицата, че никой не може да ти помогне!

    Коментиран от #20

  • 17 Ханеман

    0 0 Отговор
    Защо не дадат награда за който докаже, че хомеопатията не лекува? И какъв плацебо ефект, щом действа и на животни?
  • 18 Полина Тодорова

    0 0 Отговор
    хомеопатията е сигурен начин да станеш по-беден и по-претенциозен към храната,т.е. жива болка в задника за всичките ти прятели и роднини на които гостуваш.
  • 19 коментатор

    0 0 Отговор
    Ханеман, разбира се, че са установили и частични повлиявания, но като статистическа степен не по-големи от това следствие плацебо. Т.е. не може да се докаже директно и че не лекува. И това дава надежди на хората.
    Относно лекуване на животни. Не е ли принцип на хомеопатията лекарството и дозата да са съобразени с индивидуалността? Т.е. с миналите преживявания, усещания, и т.н. Знам че хомеопатите (не-универсалисти поне) правят дълги и подробни интервюта преди да предпишат нещо на пациент. Е, как да си представим подобен метод с животни? Или може би с животни се действа според други принципи?
  • 20 Владислав Пенчев

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "До #12 и подобни":

    Мда, обясних им съвсем точно, за нищо не съм излъгал. После сами си го провериха по сайтове ЗА хомеопатия (не против! ) и сами си направиха извода, че е пълна глупост и измама.
    Да, аз съм от фарма-мафията, буу! Знаеш ли колко много ми платиха! А ти от хомео-мафията ли си?