30000 болни от Бехтерев у нас

Публикувана: 25 Юни, 2012 08:49
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4742
ШРИФТ ПЕЧАТ

30 хиляди души в България страдат от неизлечима болест, която засяга гръбначния стълб и ставите им. От болестта на Бехтерев се разболяват предимно млади хора между 18 и 35 години. Трудностите, които болните срещат в България са поредния абсурд на държавата и на здравната система.

Историята на Живко е като от тъжен филм. Завършва училище. Следва студентски живот в Англия и Америка. До този момент това е мечтата на всеки младеж. Само, че много скоро Живко разбира, че страда от болестта на Бехтерев.

„Аз го отдавах на прищипан нерв, на неподходящо лежене в леглото, докато не дойде един момент, в който болката стана непоносима", казва пред Нова телевизия Живко, председател на Сдружение на болните от болестта на Бехтерев.

„Наистина се започва едно ходене от кабинет на кабинет – невролози, ортопеди. Докато някой случайно направи една рентгенова снимка и види, че болният има бехтерева болест. Гръбнакът се променя по един специфичен начин", каза д-р Маргарита Велкова, ревматолог.

Средно 8 години отнема определянето на такава диагноза у нас. След поставянето й идва вестта, че болестта е неизлечима.

„Ние чувстваме, че ставаме тежест. Оттам нататък идват вече психологическите проблеми. Ти се чувстваш изритан, ненужен. Тогава почват комплексите", споделя Живко.

„Психологът тук е подкрепящ, водещ емоцията и преодоляващ точно тази болка, която е адски коварна за тях и просто един другар по пътя към преодоляване на ситуация и осъзнаване на състоянието", казва Татяна Кюранова, психолог.

„Работодателите не искат да наемат хора, които могат да напуснат работа или да излязат в болнични по всяко време. Един човек, който няма бъдеще не може да гарантира бъдещето си, той не може да създаде семейство", допълва Живко.

Болестта на Бехтер обикновено е свързана с конкретен ген, но има и болни, които са в това състояние, без наличието на този ген. Медицинското изследване, необходимо при сключване на брак, не би показало наличие на подобно заболяване. По неофициална статистика, заболелите от тази болест у нас са 30 хил. Ревматолозите недостигат, а кинезитерапията в България се заплаща.

„Ако човек реши да ходи на кинезитерапия, трябва да се заплащат за половин или 1 час между 20 и 30 лева. А ние трябва да го правим това минимум през ден", казва Живко.

Лекарствата на всеки болен на месец струват около 2600 лева. До скоро държавата плащаше 25% от това. Живко продал жилището си, за да може да се лекува. Разходите му са стигали до 2000 лева на месец, но не всеки има какво да продаде. Лечението за него е било наложимо, защото преди инжекциите е бил прикован за леглото.

След създаване на сдружението, държавата вече поема 75%, а фармацевтичните фирми заплащат останалите 25% от цената на лекарствата за болните от болестта на Бехтерев.

„Искаме да бъдем полезни, да създаваме семейства, да създаваме едни нормални деца и да имаме бъдеще в тази държава", заключи Живко.

София / България

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Мухамаду Бухари
Президентът на Нигерия коментира опозиционни изказвания на своята съпруга Аиша
Аз не знам на коя партия принадлежи жена ми. За мен нейното място е в кухнята, хола и в други стаи"

Още бисери