Last news in Fakti

2 Юли, 2012 19:41 2 559 3

Глобиха фармацевтична компания с 3 млрд. долара

  • глоба-
  • рекорд-
  • фармацевтична-
  • компания

Това е най-голямото извънсъдебно споразумение в историята на САЩ, на което компания в сектора на здравеопазването се съгласява

Британската фармацевтична компания ГлаксоСмитКлайн (GSK) ще плати рекордна глоба от 3 милиарда долара, за да прекрати делата, заведени от американските власти заради незаконното рекламиране на лекарства и невярна информация за цените, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

ГлаксоСмитКлайн беше обвинена, че е "рекламирала незаконно някои лекарства, не е разкрила някои данни, свързани със сигурността (на лекарствата), и е съобщила лъжлива информация за цените", съобщи американското министерство на правосъдието в комюнике.

"Това е най-голямото извънсъдебно споразумение в историята на САЩ, на което компания в сектора на здравеопазването се съгласява и най-голямата глоба, която ще плати фармацевтична компания", коментира министерството.

"Това споразумение е резултатът от преговорите, които доведоха до принципно съгласие през ноември 2011 г. GSK ще направи плащания на обща стойност 3 милиарда долара, които ще бъдат финансирани от съществуващите резерви с ликвидни средства", съобщи фармацевтичният гигант в комюнике.

Споразумението е постигнато не само с федералните власти, но и с редица американски щати и окръг Колумбия (официалното име на столицата Вашингтон). "То слага край на всички наказателни и граждански дела, свързани с разследване, започнато от прокурора на щата Колорадо през 2004 г. и възобновено по-късно от прокурора на Масачузетс за търговските практики на компанията, свързани с девет продукта", допълва британската компания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аналгин

    1 0 Отговор
    Бълха ги е ухапала !
  • 2 pi4-pld

    0 0 Отговор
    само в Бг нямат механизми да им въздействат!
  • 3 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Така е по света.А в България е обратно ако е фирма я глобяват 200лв а ако е физическо лице 200000лв.Да ни живее оправията.