28 Ноември, 2012 08:49 2 677 2

Зелена мухоморка прати съпрузи в "Пирогов"

  • мухоморка-
  • зелена мухоморка-
  • пирогов-
  • отравяне

Съпрузи от село край Благоевград са транспортирани тази нощ за токсикологията на "Пирогов" след отравяне с диворастящи гъби, предаде БГНЕС.

59-годишният Димитър Иванов и 52-годишната му съпруга Антоанета похапнали вчера по обяд гъби.

Лекарите не успяха да се преборят за живота на  Димитър Иванов, който почина по обяд днес в "Пирогов"

След като получили типичните за натравянето симптоми са приети в Спешно-приемно отделение на болницата в Благоевград.

След направените им промивки, съпрузите за кратко са настанени в инфекциозно отделение, а към 20 часа снощи са транспортирани по спешност за "Пирогов".

Съпрузите Иванови от село Бистрица, община Благоевград, са консумирали една от най-отровните диворастящи гъби - зелена мухоморка.

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е смятана за най-отровната гъба в природата. Тя е причинител на повечето смъртоносни отравяния, настъпили след консумиране на гъби.

Тя е от рода Amanita на семейство Amanitaceae. Възникнала е в Европа, но се е заселила на всички останали континенти без Антарктида. Среща се в почти всички видове гори. Обича тъмните и влажни места. Появява се в края на пролетта, при дъжд расте и през лятото до късна есен. Бялата форма на зелената мухоморка (A. phalloides var. alba) е идентична във всички белези с изключение на цвета.

 

Съдържа два вида токсини: фалотоксини и аматоксини. Сред фалотоксините са фалоин, фалоидин, фализин и фалицидин. От аматоксините съдържа аманитохемолизин, аманитин и др. Основният причинител на смърт е токсинът алфа-аманитин. Черният дроб и бъбреците се засягат най-много и често единственият начин да се избегне смъртта е трансплантация на черен дроб. Симптомите на отравяне настъпват след 6-24 часа. В повечето случаи необратимата вреда настъпва преди появата на симптоми.

Причина за повечето отравяния е липсата на опит при идентификацията на бели, ядливи печурки.

Отровени и оживели по чудо твърдят, че гъбата е изключително вкусна и с приятен аромат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор
    tia deto berat i iadat gabi sa ludi.
  • 2 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Не говори така защото и ние всеки ден си купуваме стерилизирани гъби от магазина а голяма част от тях са брани именно от такива луди.Да ни пази господ!