Last news in Fakti

21 Юли, 2013 10:38 1 351 1

Момче с мускулна дистрофия се нуждае от лечение

  • мускулна дистрофия-
  • лечение

9-годишно момче от Велико Търново спешно се нуждае от средства за лечение в чужбина. Медицината у нас не предлага алтернатива, а в същото време на този етап държавата отказва финансова помощ на семейството.

Радослав Борисов страда от генетично заболяване. Семейството му чува страшната диагноза, когато той е само на три години. Завели го на лекар, защото започнал упорито да ходи на пръсти.

„Когато ми казаха, че детето ми е болно от мускулна дистрофия, просто изведнъж сякаш спрях да живея. Останах само да съществувам,” признава майката на момчето Светла Цанева.

Лечение на заболяването засега няма. Предписаната у нас рехабилитация не дава резултат. Болестта прогресира, а заради липса на средства родителите веднъж вече са отказали терапия в чужбина.

„Подавала съм молба през 2010 г. Тогава писах и до Министерството на здравеопазването, и до Здравната каса, до Фонда за лечение на деца в чужбина, до депутатите също съм писала и отвсякъде ми отговарят, че не могат да отпуснат пари,” обясни майката.

Радослав учи у дома, с ресурсен учител. „Бях помолила Социалното министерство да ми направят рампа, за да мога да извеждам детето си, но те ми казаха, че тези рампи са много скъпи и аз надвишавам лимита с моята заплата и неговата пенсия,” оплака се Светла Цанева.

Преди месец израелска клиника обещава да спре прогреса на заболяването при момчето. „Искам да проходя и да ходя да ритам с тати,” казва малкият Радослав.

„За мен по-голямо щастие от това няма да има. Просто искам да си го запазя жив и здрав. Това е най-голямото ми щастие,” казва пред бТВ майка му.

Сумата от 40 000 лева за лечението, насрочено за края на юли, отново е непосилна за семейството. Затова сега те молят за помощ.

Можете да помогнете на Радослав чрез неговата дарителска сметка:

ЦКБ АД клон В. Търново

BIC: CECBBGSF

IBAN: BG61 CECB 9790 40B7 4326 00


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Cvetana Spirova

    0 0 Отговор
    v koq klinika v Izrel 6te se lekuva Radoslav