11 Август, 2013 11:21 4 843 1

До 15 000 лв. глоба за жега на работното място

  • главна инспекция по труда-
  • температура-
  • горещините

В закона не се уточнява над каква темрература работата да спре напълно

До 15 000 лева глоба може да отнесе всеки работодател, ако по време на горещините не осигури помещение с вентилация и напитки за работниците на открито, съобщи БНТ, позовавайки се на предупреждение от Главна инспекция по труда. От там посъветваха работодателите да не разчитат, че наказателните постановления ще паднат в съда, тъй като това става едва в 9% от случаите.

В Закона за безопасните условия на труд все се още няма изискване над каква температура работниците трябва да прекратят работата напълно. Отговорността за това лежи на решението на завеждащия охрана на труда. Цветелин Петров изпълнява тази функция на строящия се лъч от метрото в кв. "Младост". Освен инструктажи, фургони с климатици и бутилки с минерална вода е въвел собствени мерки заради жегите: "Едночасови почивки има, когато температурите достигнат и надминат 33-34 градуса. Поне по мое мнение на 38-40 градуса не трябва да се работи".

За да не изостане работата в горещините, законодателството е предвидило въвеждане на гъвкав режим на работното време, който избягва обедните и следобедните часове. И макар в София жегите да не са като тези в Русе, Плевен или Сандански например, навсякъде дебнат още опасности.

Освен да се освежават с вода и да са по-често на сянка, работниците на открито трябва да мислят и за очите си, препоръчват лекарите. Причината е, че са изложени целодневно на слънчева светлина.

Макар че от няколко години в ГИТ отчитат по-малко нарушения на трудовия закон, внезапните им инспекции ще продължат цяло лято.

"Глобите са по преценка на инспектора - дали ще даде първо предписание, или ще състави акт за административно нарушение. Размерът на глобата е от 1500 лв. до 15 000", каза Виолета Добрева - директор "Безопасност на труда и контролна дейност" в ГИТ.

Трудовите инспектори призоваха работниците да не разчитат само на началниците си, а да се пазят и сами от жегите. Същото се отнася и за всички, които почиват през лятото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aleksandur Ivanov

    0 0 Отговор
    Вижте в ЧЕЗ