Last news in Fakti

23 Ноември, 2013 15:34 1 420 5

4 500 раждания по-малко през 2013 г. в сравнение с миналата

  • раждания-
  • бебета-
  • по-малко

Това съобщи министърът на здравеопазването Таня Андреева по време на Националния форум Майчино и детско здравеопазване

По време на днешния втори ден от Националния форум „Майчино и детско здравеопазване”, посветен на 25 години от раждането на първото ин витро бебе у нас и на Балканите, Министерството на здравеопазването връчи грамоти на ин витро центровете в България за приноса им към развитието на репродуктивната медицина.

Здравният министър д-р Таня Андреева изнесе тревожна статистика, според която ражданията през тази година са с 4 500 по-малко от миналата. Демографската криза е изключително сериозен проблем и държавата трябва да направи нужното за решаването му сега, за да може след 10-15 години да има положителни резултати, смята министър Андреева. Според нея, Фондът за  асистирана репродукция не само ще финансира ин витро процедури, но и ще работи за утвърждаването на демографските политики у нас, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

В рамките на форума доц. Д-р Атанас Щерев направи исторически преглед на развитието на репродуктивната медицина в България за последния четвърт век. Според него, с развитието на ин витро технологиите може да се постигнат добри резултати по отношение на демографския проблем, защото 2-3% от децата, които се раждат в България са заченати ин витро. Центровете за репродуктивна медицина разполагат с обучени кадри, модерна апаратура и това дава отражение за по-голямата успеваемост на резултатите, допълни още доц. Щерев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    2 0 Отговор
    Пак нещо сте се объркали. България е била в демографски упадък още от 50-те години на миналия век. През 90-те години или края на миналия век имаме вече демографска криза. Сега вече сме в демографска катастрофа.
    Извадете всичи родени и живяли в България цял живот, но не казват "Аз съм българин", а "аз съм ром и се гордея с това" или нещо подобно. Махнете и тези над 50-60 години, които няма повече да имат деца, а и на самите тях не им остава дълго и бройката, която остава е смразяваща кръвта...
    Мисля, че вече сме преминали "the point of no return" както се казва - точката, от която няма връщане назад.

    Коментиран от #2

  • 2 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    На всичкото отгоре тези измислени агенции и данни не отчитат и това, че ромската раждаемост непрекъснато се увеличава - лавинообразен процес, а става ясно колко драстично по-бързо спада бялата раждаемост. И причините не са в недостатъчност на ин-витро оплождане или т.н. Истинската причина е лошият живот на обикновените хора в България, безперспективността, това, че като се събудиш сутрин някак си не можеш да се зарадваш че идва още един хубав ден, а си казваш "ох, и днес да изкараме". В резултат читавите и умни нормални българи бягат навън и не се връщат повече, децата им се раждат и биват отглеждани навън не като българи, а като немци, белгийци, американци и т.н. Тези които остават тук не се женят, защото нямат средства, а малцината които успяват да се почувстват сигурни в един момент са вече на 35-40 години и естествено има проблеми с детеродните им способности, защото не са един и два факторите в България влияещи пагубно върху цялостното здраве на човека. За потомството на мутри и чалгарки няма да говоря - това е изроден матриял, който дърпа държавата надолу също като скъпата боя. Ведин момент - съвсем скоро - няма да има население което да храни политико-мутро-икономическата олигархия и дивия тъмен пълнеж на страната. Тогава "кво прайм" - нищо - отдаваме тази територия на аркадашите отдолу - те ко могат да се справят с гореспоменатите, а ние нормалните ще ходим немили недраги по света като евреите....
  • 3 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Затова пък м....лите лашкат здраво и скоро ,ще напълнят България с индианци!
  • 4 дюшеш

    2 0 Отговор
    И на тоя розов фон ще излезе някой брокер на недвижими имоти и ще каже"дъното е достигнато и цените на имотите почват да се вдигат"Ще им се.

    Коментиран от #5

  • 5 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "дюшеш":

    Ама ха-де!? И аз това разправям от години, ама не ми вярват. Вчера гледам по телевизията предаването на оная ку....тия Николета Лозанова - "Поверително" и гледам как живеят проследени артисти и т.н. - ми то при тях разгул и разврат, мангизи, измислен живот, изкуствени отношения, еб..лник някакъв, прости, превзети, - общо взето истинския живот на нормалните хора го няма..... Ако анализаторите на недвижими имоти се движат в хай-лайфа на България - естествено е да нямат реална представа за това какво ще се случва. .....
    България си отива...... сигурно.....