Last news in Fakti

26 Януари, 2014 10:14 4 059 0

Как да се предпазим ефективно в условията на грипна епидемия

  • грип

Грипната инфекция започва остро и предизвиква повишена температура, мускулни и ставни болки, умора и слабост, загуба на апетит, главоболие, суха кашлица, възпалено гърло, хрема

Автор: Камелия Методиева

Грипът представлява остра вирусна инфекция, появяваща се обикновено в края на есента и зимата и разпространяваща се по въздушно-капков път. Сезонните грипни епидемии се причиняват от грипни вируси тип А и тип В.

Грипната инфекция започва остро и предизвиква повишена температура, мускулни и ставни болки, умора и слабост, загуба на апетит, главоболие, суха кашлица, възпалено гърло, хрема. Обикновено отнема от 1 до 4 дни, за да се проявят симптомите на грип, след като сте били около някого, който е бил заразен.

Повечето хора се оправят без проблеми, но понякога грипът може да доведе до бактериална инфекция, като отит, ларингит, бронхит, пневмония, миокардит, менингит. Някои хора са изложени на по-висок риск от усложнения вследствие на грипа. Рисковите групи включват: малки деца, бременни жени, хора в напреднала възраст, хора с хронични заболявания или увредена имунна система. Ето защо е много важна превенцията на грипния вирус.

Приложение на противогрипна ваксина е най-ефективният начин за намаляване на вероятността от заразяване с грип. Противогрипната ваксина е ежегодна и се прилага есента преди повишената заболеваемост от грип. Особено препоръчителна е при пациенти, при които има висок риск от усложнения, свързани с грипния вирус.

В условията на грипна епидемия превантивните мерки са предимно неспецифични методи за контрол на инфекцията. Ефективните начини за намаляване на предаването на грипния вирус включват здравни и хигиенни навици, които могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на инфекцията.

Честото измиване на ръцете със сапун и вода може да помогне за ограничаване на разпространението на грипа. Можете да използвате дезинфектанти за ръце на алкохолна основа, когато не са на разположение сапун и вода. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата, тъй като микробите се разпространяват по този начин.

Тъй като грипът се предава чрез аерозоли и контакт със замърсени повърхности, дезинфекция може да помогне за предотвратяване на инфекцията. Алкохолът е ефективен дезинфектант срещу грипни вируси, а кватернерни амониеви съединения могат да бъдат използвани в комбинация с алкохол за по-продължителен ефект на дезинфекцията.

Спазвайте дистанция от хора, които показват симптоми на грипоподобно заболяване, като кашлица и кихане. Носете маска, ако се грижите за болен от грип.

Подобрете въздушния поток във вашето жилище чрез отваряне на прозорците.

Практикувайте здравословни навици - прием на питателна храна, достатъчно сън, физическа активност.

В условията на грипна епидемия избягвайте или намалете времето на прекарване на обществени места или мероприятия с много хора.

Тютюнопушенето повишава риска от заразяване с грип, както и производството на по-тежки симптоми на заболяването.

Подробна информация за грипния вирус, разпространението му, причинените симптоми и потенциални усложнения, рискови групи, лечение и превенция може да прочетете на: http://problem.framar.bg/грип

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА