Last news in Fakti

30 Април, 2024 15:29 1 609 19

Притеснителни нива на уран и олово вдишват тийнейджърите, които често използват вейп

  • тийнейджъри-
  • вейп-
  • електронна цигара-
  • вреден навик-
  • пушене

Уранът е открит най-вече в урината на тийнейджъри, които употребяват вейп със сладки аромати

Притеснителни нива на уран и олово вдишват тийнейджърите, които често използват вейп - 1
Снимка: Shutterstock

Тийнейджърите, които редовно пушат вейп или електронни цигари, може да излагат телата си на потенциално токсични метали.

Ново проучване, ръководено от изследователи от Университета на Небраска, установи, че редовните вейпъри на възраст между 13 и 17 години, които съобщават, че използват електронна цигара поне осем пъти на ден, имат 30% повече олово и два пъти повече уран в урината си в сравнение с връстниците си, които само от време на време използват електронните цигари.

Между тийнейджърите, които предпочитат сладки аромати за вейп, за разлика от ментоловите или ментовите, биомаркерите на уран са особено високи.

В изследването липсва контролна група от тийнейджъри, които изобщо не използват вейп, но моделът, който се проявява в рамките на извадката от 200 потребители на електронни цигари, които избягват тютюневите цигари, все пак е обезпокоителен. В името на общественото здраве изследователите настояват за по-нататъшно проучване на потенциалната токсичност на електронните цигари.

Резултатите от това малко проучване не доказват, че изпаряването причинява натрупване на токсични метали в организма, но предишни анализи последователно откриват признаци на токсични метали в аерозолните проби от електронни цигари и в телесните течности на потребителите им. Понякога пробите от кръвта и урината на използващите вейп превъзхождат дори тези на пушачите на цигари.

Такива констатации са дълбоко обезпокоителни, тъй като е известно, че съединения като олово и уран са вредни за човешкото развитие.

Макар че електронните цигари често се предлагат на пазара като начин за отказване на никотина от възрастните, цяло ново поколение непушачи вече се захваща с този навик в млада възраст. Националното проучване на тютюнопушенето сред младежите в САЩ през 2023 г. установи, че 10 % от учениците в гимназията в момента използват електронни цигари, като близо 40 % от тях съобщават, че са ги използвали поне 20 дни през предходния месец. Деветдесет процента от потребителите на електронни цигари са заявили, че използват ароматизирани вейпове.

Макар да изглежда по-безвредно от тютюна, течността за електронна цигара – дори когато не съдържа никотин – е пълна с химикали, понякога включително токсични метали като арсен, хром, никел, олово и уран.

Много малко изследвания са оценили потенциала за излагане на метали при вейп или ефекта на определени аромати, което прави дългосрочните резултати една още по-голяма загадка. Част от проблема е, че всяка марка и вид вейп на пазара се различава значително по своето немаркирано съдържание.

Днес експертите признават, че все още не знаят напълно какво всъщност съдържат изпаренията от електронните цигари. Предходни лабораторни изследвания например са установили, че тютюневите или ментовите аромати съдържат повече токсични метали, отколкото сладките.

"Повишените биомаркери на уран, открити в рамките на категорията сладки вкусове, са от особена загриженост, тъй като продуктите за електронни цигари с бонбонен вкус съставляват значителна част от избора на подрастващите вейпъри," предупреждават авторите на настоящото изследване, "а сладкият вкус в електронните цигари може да потисне суровите ефекти на никотина и да засили подсилващото му действие, което води до повишена мозъчна реакция на репликите."

Настоящото проучване оставя много въпроси без отговор, но се присъединява към вълната от безпокойство относно употребата на електронни цигари сред тийнейджърите, която главният лекар на САЩ определи през 2018 г. като епидемия.

"Излагането на никотин по време на юношеството може да повлияе на ученето, паметта и вниманието. В допълнение към никотина, аерозолът, който потребителите вдишват и издишват от електронните цигари, може потенциално да изложи както тях самите, така и околните на други вредни вещества, включително тежки метали, летливи органични съединения и ултрафини частици, които могат да бъдат вдишани дълбоко в белите дробове."

Нито едно използване на електронна цигара или вейп не е безопасно, независимо от възрастта на човека, но този пристрастяващ навик може да бъде особено рисков за младите хора.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    7 2 Отговор
    Така се правят мръсни пари Погубвайки Човешки Съдби

    Коментиран от #8

  • 2 Сталин

    12 1 Отговор
    И защо тези компании ВАТ (British American Tobacco) не ги съдят за производство и разпространение бойни отровни вещества, еврейската нарко и фармамафия ви убиват бавно
  • 3 А нормалните

    8 2 Отговор
    За вейповете нз, ама "нормалните" цигари са напълно безопасни, нали?? Включително за подрастващи, а почти всички от тях пушат?? Имам усещането, че класическите производители плащат яко за такива "изследвания"
  • 4 Аз също

    9 1 Отговор
    Пуша елекр. наргеле с никотин, но ако е вредно и то повече от цигарите....защо само се шуми, ясно е, че това се прави да не се спира пушенето на цигари.
    Ако е вредно, нека се забранят цигариъе, след тях и всякакви други.... но тук много удобно се мълчи, понеже се знае, кой е производител н1 и печели милиарди ..
  • 5 Лорда

    3 1 Отговор
    Аз пуша само пури с разширени вени и съм бетон.
  • 6 мамини сладкишчета

    5 1 Отговор
    В Небраска уранът не е от електронни цигари, а от 80те ядрени силоза.
    То бива измислици, ама все едно да кажеш, че радиацията във Фукушима е от станиола на шоколадите.
  • 7 От Небраска!?

    2 0 Отговор
    ........В изследването липсва контролна група от тийнейджъри, които изобщо не използват вейп, но моделът, който се проявява в рамките на извадката от 200 потребители на електронни цигари........дотук четох и после, айде нема нужда.
  • 8 Ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Де си бе, тигре? Почна ли да ги опяваш?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.