Last news in Fakti

1 Май, 2024 21:15 1 752 13

Колко време след ваксиниране имаме имунитет срещу коклюш

  • коклюш-
  • ваксина-
  • имунитет-
  • деца-
  • здраве

Не е възможно да бъде контролирано нивото на заболяемост поради немалкия процент на асимптоматични случаи

Колко време след ваксиниране имаме имунитет срещу коклюш - 1
Снимка: Shutterstock

Преди прилагането на имунизационните програми, коклюшът е бил широко разпространен сред детската популация, като протичането му е било тежко и с усложнения, свързани основно с респираторната система. Проучвания върху серологичното разпространение при предимно неваксинирани показват, че почти всички деца (95%) се заразяват с коклюш до 19-годишна възраст.

Настоящите оценки за продължителността на придобития от инфекция имунитет варират от 7-10 години до 20 години, според различни проучвания. Тези съществени разлики в резултатите могат да се обяснят и с различните нива на циркулиращи щамове Bordetella pertussis, както и системите за наблюдение и използваните дефиниции на случаите, поради важността на субективния фактор.

Има много ограничения в нашето разбиране за продължителността на имунитета както след естествено придобиване на имунитет, така и след ваксинация. Не съществува ясен серологичен маркер за защитен имунитет срещу коклюш. До 2 години след инфекцията или след ваксинацията, независимо с целоклетъчна или ацелуларна ваксина, антителата могат да бъдат в ниски референтни граници, а в същото време да осигуряват добра имунна защита. Това обяснява защо само хуморалният имунитет не може да бъде достатъчно предиктивен фактор, а значение има и клетъчният такъв.

Не е възможно да бъде контролирано нивото на заболяемост поради немалкия процент на асимптоматични случаи, пише puls.bg. Безсимптомното протичане води до повишаване нивото на защита при неимунни, като при тях сероконверсията може да се обвърже с имунитет от ваксина. Поради което се затруднява реалното определяне на продължителността на защита.

Въпреки ограниченията при измерването на устойчивостта на имунитета към коклюш след прекарана инфекция или ваксинация, едно е ясно със сигурност и това е, че защитните антитела не са за цял живот. Но дори и редуцирани в значителна степен – при контакт с болен те могат значително да се покачат – касае се за т. нар. проепидемичване.

Продължителността на имунитета след двата вида ваксини – варира в границите на 4 до 12 години.

При изследване на животински модели и при проучвания в човешката популация се наблюдава индуциране на антителен отговор от класовете IgG и IgA. Секреторният IgA се открива в секретите на лигавиците преди откриването на IgG в серума, което предполага важността му за контрола на инфекцията с бордетела.

Специфичните антитела се предават чрез плацентата и кърмата, но твърде бързо спада нивото им, в случай че след раждането майката не кърми. Според различни статистики от 2 до 6 месеца защитните антитела значително се редуцират и не представляват бариера за инфектиране на новороденото.

Имунната защита срещу Bordetella pertussis е многофакторна, медиирана от хуморални и клетъчни отговори. Имунните отговори Th 1/Th 17, които водят до бактериално изчистване и осигуряват дълготраен отговор на имунната памет, се индуцират след естествена инфекция или ваксинация с цялоклетъчна ваксина срещу коклюш. Ацелуларните коклюшни ваксини изкривяват имунния отговор към Th2 отговорите. По този начин се осигурява защита от заболяване, но е затруднена успеваемостта срещу бактериална колонизация на горните дихателни пътища или предаване на неимунни.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    21 1 Отговор
    Що ли не мое ме убедите... Сигур зарад ковид лъжите, дет заливахте денонощно сайта.
  • 2 хи хи

    17 1 Отговор
    "Ваксина" за кашлица.....хи хи хи
  • 3 Бен Гън

    20 0 Отговор
    Вече едва ли има човек, който да вярва сляпо във ваксините. Покрай ковид-истерията хората тотално се обезвериха и отвратиха от съвременното комерсиално здравеопазване. Здравеопазване имаше при бай Тошо, сегашното е търговия със здраве. Вятър работа...

    Коментиран от #6

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 6 Отговор
    Сега заговорихте,а когато бе пикът много преди да заговорите,само аз говорех и писах в сайта ви.Е,аз бг,ли съм или вие не сте бг.мога да ви споделя,че карам коклюш над половин година и още не съм се излекувал напълно.Когато ви казах,че атакува трахеята този бацил,и затова в един момент при кашляне има ужасяващо ЪЪЪХЪЪ,това е от възпалената трахея,вие и ....професорита ви говорите ,че правел ....пневмонии.Кой е бг,аз или вие.Ваксината срещу този ВАриант на Коклюш,пуснат от руска лаборатория няма.Ще дойде време когато ще почнете да говорите и пишете това,което току що ви написах!

    Коментиран от #8

  • 5 Генерал Муфтаджийски

    12 0 Отговор
    При борбата с Коклуша - Колкото и пъти да сте се ваксинирали с Файзер и Модерна - няма да получите имунитет срещу нищо. Най-много да спрете въобще да боледувате ако тромб запуши важен кръвоносен съд в мозъка или сърцето.
  • 6 Доктор Радева-Алкалиева

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бен Гън":

    Преди по Тошово време сте били по-млади и сте живели по-добър живот, затова сте боледували по-малко.

    Здравеопазването е същото, просто хората живеят по-малко и боледуват повече заради мизерията.
  • 7 Механик

    14 0 Отговор
    "Колко време след ваксиниране имаме имунитет срещу коклюш"
    Точно толкова колкото и след "факсината" за ковид.
    п.п.
    Понеже нещата за О-краина не се развиват добре, отново претопляме старата и вече изветряла манджа със ЗДРАВЕТО. Пак ще понаизскачат математици, физици, шамани, доценти и лаборнати... Белким някой се върже и да почне отново красивото и печелившо за мед-формациите дело.
    Ма тоа път нема ви се получиииии!
  • 8 Механик

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ехооо! Здрасти!
    Ти си Джок Съдбата, нали?!
    Помним те, пич! Мнго яко навиваше пружините за ковида. Виждам сега подгряваш и за кашлицата!!
    Браво! Не остаряваш!
    Хахахахаххахах!

    Коментиран от #10

  • 9 Цялата работа

    9 0 Отговор
    с тези сложни научни обяснения е отново да Ви накарат да "повярвате в науката".

    Няма значение, че нищо Ви няма и на Вас и на Вашите близки и познати.

    Някъде в една далечна галактика... има "доказан" с Папая тест случай на Коклюш и Вие, за да "пазите околните" трябва също да се тествате. И ако Вашия тест е положителен, то Вие сте "безсимптомно болен", което е много опасно и трябва да се изолирате. Вие сте посочен от теста като заплаха за обществото и то има право да Ви лиши от Всякакви граждански права или да Ви задължи с последващи медицински процедури.

    Кажете не на псевдо тестовете! Не им се връзвайте, не се страхувайте! Не оставяйте жадуващите за власт сатанисти, алчните и зависими политици и кресливите хипохондрици да ограничават свободата Ви. Животът без свобода е робство.
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Мишел,механик и джок съдбата си Ти,празноглавецо от факти!Аз ви казах истината,но вие ще разберете какво е това.Като се облещиш ще разбереш!Няма как да знаеш какво е "Мажарешката"ако не я изкараш..бях чувал,но на 2месец ме осени,че .....карам коклюш,а имам 3 ваксини и то социалистически.......

    Коментиран от #11

  • 11 Механик

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти нали беше по гъбите?
    Иди и бери гъби, щото с ВИЖДАНЕТО нещата никак не ти се получават до сега. Поне тия, за които си пророкувал и писал тука до сега.
    Надявам се да си схванал, макар че много дълбоко се съмнявам.
  • 12 Ако питате мангъра

    0 2 Отговор
    Никой не трябва да се ваксинира за да не остане той без работа.
  • 13 Уса

    2 0 Отговор
    Разкарайте сороските лаборатории от България и ще грейнете от добро здраве