Last news in Fakti

17 Март, 2014 07:00 17 005 4

5 златни правила за добра хигиена на устата

  • уста-
  • зъби-
  • хигиена-
  • съвети-
  • хигиена на устата

Здрава устна кухина предполага здрави венци и здрави зъби

Пътят към доброто дентално здраве , започващ от зъболекарския кабинет, трябва да се продължи и в домашни условия. Здрава устна кухина предполага здрави венци и здрави зъби. Добрата грижа за устата се отразява положително на цялостното здраве. Ето 5 златни правила от здраве.бг за добра устна хигиена:

1. Мийте зъбите и венците си с четка и паста най-малко веднъж в денонощието в продължение поне на 2-3 минути.

2. Всекидневно използвайте конец за зъби – с него ще почистите онези части на зъбите и венците, които се недостъпни за четката.

3. Хранете се пълноценно, но избирателно. Избягвайте храните и напитките, съдържащи захар, особено между храненията. Не пушете – тютюнът води до пожълтяване на зъбите, а може да предизвика и заболяване на венците или рак.

4. Проверявайте редовно венците си – доказано е, че проблемите с тях водят най-често до загуба на зъби. Ако е налице непрекъснато, дори и слабо кървене, както и лош дъх в устата, потърсете специализирана помощ.

5. Не чакайте да се появи болка. Редовно посещавайте своя зъболекар дори само за профилактичен преглед, защото дори да сте перфектни в личната си устна хигиена, тя не може да замести или отмени нуждата от редовно посещение при специалист-стоматолог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    5 0 Отговор
    С НЯКОЙ НЕЩА СЪМ СЪГЛАСЕН
    НО ЗЪБИТЕ СЕ НАСЛЕДЯВАТ ПО НАСЛЕДСТВО ЗАВИСИ ОТ ГЕНА НА РОДИТЕЛИТЕ ТИ
  • 2 Бхд БхД

    0 0 Отговор
    Пстата за зъби не е от най безвредните продукти на пазара както и конците за зъби.Доколкото знам и търкането на зъбите не повече от 2мин.
  • 3 мечока

    0 0 Отговор
    Зъбите се мият само 1 път на ден, хубаво но без да се прекалява, за предпочитане вечер. Ако се мият 2-3 пъти или прекалено дълго се маха защитния слой "филм" и тогава се съсипват
  • 4 Fred

    0 0 Отговор
    И трите ви коментара господа са неверни. Като незнаете за какво става въпрос, просто не коментирайте,за да не заблудите другите читатели.