16 Април, 2014 19:53 2 399 4

Менте лекарства за полова немощ заплашват здравето

  • лекарства-
  • заплашват здравето-
  • менте-
  • полова немощ-
  • ерекция

Медикаментите с неясно съдържание се продават в Интернет

Продавани в Интернет фалшиви лекарства за повишаване на потентността заплашват здравето на българите. Жертви на измамата стават мъже със сексуални проблеми, които не подозират, че купуват и пият менте. Тази тема разследва екип на bTV.

В последните години лекарствата за мъже със затруднена ерекция се превърнаха в синоним на несекваща мъжка потентност: Виагра, Циалис и Левитра.

Често купувачите просто търсят секс, а не лечение, а в интернет е пълно с оферти. Според нашето законодателство продажбата на тези хапчета онлайн е незаконна. У нас те могат да се отпускат само в аптека и само срещу рецепта.

Да отидем на пазар

Използваме подставено лице, за да се свържем с онлайн магазин, от който поръчваме непознат за нашите ширини продукт с името "Делгра".

„На ден изпращаме над 100 пратки, нали ви е ясно, че трябва да имаме над 100 човека само за срещи, сега това е безумие което говорите, плюс това изпращаме и в чужбина”, отклоняват нашата молба за среща.

Практиката е лекарствата да се изпращат чрез куриер. А върху пратката да пише "хранителна добавка" или "козметика".

С част от продавачите се срещаме "очи в очи". В Студентски град на улицата получаваме „Виагра” на двойно по-ниска цена от тази в аптеката. От човек, който твърди, че от години се занимава с това. „Ето ти го синьо , истинско, виж какво пише: 100. Важно е да пише 100. Аз изпращам за Белгия, за Испания работя", хвали се продавачът.

На друго знаково място в столицата, до храм "Света Неделя" ни продават „Левитра” и „Циалис”, отново на съмнително ниски цени. „Има си упътване, ако нещо не разберете има и в интернет много информация", успокояват ни.

Опаковките на всички лекарства, които купихме чрез куриер и лично изглеждат съмнително още на пръв поглед, са на чужд език и видимо се различават от тези в аптеките.

"Зеленото не съотвтества на това зелено + най-очевдиното, което може да забележи пациента е, че на оригиналния продукт има холограмен стикер, а на това тук той липсва", посочва фармацевтът Цветелина Тодорова.

Не опитвайте на своя глава

На легалния пазар у нас тези лекарства също са изключително популярни. Миналата година на едро са продадени общо 250 хиляди опаковки за 17 милиона лева. Тази популярност ги превръща в едно от най-големите изкушения за фалшификаторите на лекарства в световен мащаб.

„Всеки организъм е различен, просто преди да... си вземаш и това ти е. То по принцип някои вземат по половин, просто трябва да пробваш, за да нагласиш, защото 100 милиграма си е доста.", обяснява ни „продавач”.

Само лекар може да каже дали приемът е безопасен. При пациент, който има хипертония или сърдечна недостатъчност употребата на този продукт може да доведе до смъртен случай", категоричен е проф. Николай Данчев от Фармацевтичния факултет на Медицински университет.

По наш сигнал Агенцията по лекарствата направи изследвания.

Резултатите будят силно безпокойство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 2 Отговор
    Машината ми е 50см тгвърда като гранит!Някой иска ли да опита?

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    АЗ

    БАЯ ЗОП СИ ВЗЕЛ
  • 3 Николай Николов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    С такъв прът не знам коя мацка ще ти върже, смешен си.
  • 4 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Бай Иване, намали малко....анасолийката де.