Last news in Fakti

17 Април, 2014 14:12 1 073 0

Константин Пенчев загрижен за хората без роднини, изписвани от психиатриите

  • константин пенчев-
  • психиатриите-
  • мтсп-
  • мз-
  • разногласия-
  • спор

Омбудсманът препоръча на МС спешно да разреши спор между МТСП и МЗ

Константин Пенчев поиска от министър-председателя спешно да разреши спор между Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Министерството на здравеопазването (МЗ), засягащ правата на хора без роднини, изписвани от психиатричните болници.

Той предложи да бъде създаден координационен механизъм с представители на двете министерства, за да бъде разрешен сериозният проблем, който възниква при изписването на тези пациенти от клиниките.

В препоръката си омбудсманът пише, че негови служители са извършили проверките в 10 държавни психиатрични болници във връзка с функцията му на Национален превантивен механизъм.

Експертите са констатирали, че липсва координация по отношение на изписването и предаването на пациенти на служители към дирекциите „Социално подпомагане”, в случаите, при които лицата нямат близки и роднини между държавните психиатрични болници, които са към Министерството на здравеопазването и дирекциите „Социално подпомагане”, които са към Министерството на труда и социалната политика.

При омбудсмана са постъпили и конкретни сигнали от директорите на психиатрията „Св. Иван Рилски” в гр. Нови Искър и психиатрията в с. Церова кория, обл. Велико Търново, в които се твърди, че служителите на дирекциите „Социално подпомагане” – Връбница, и „Социално подпомагане” – Горна Оряховица, отказват да приемат изписани пациенти, въпреки че нямат близки и роднини и място, където да отседнат.

Съгласно наредба на МЗ „при изписване на пациент, чието състояние налага придружител, същият се предава на близките му. При липса на близки, при невъзможност да се осъществи контакт с тях или при изразено от тях несъгласие да приемат изписваното лице персоналът на лечебното заведение предава пациента на служител от съответната дирекция „Социално подпомагане”. Независимо че служителите към дирекциите „Социално подпомагане” са задължени да изпълняват подзаконовите нормативни актове, директорът на Дирекцията „Социално подпомагане” – Връбница, заявява, че тази наредба е „подзаконов ведомствен акт, чието действие не се разпростира спрямо ведомства на друга йерархическа подчиненост, което е описано в писмо на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане”.

В писмото си до министър-председателя омбудсманът пише, че по този повод е изпратил препоръка до МТСП, но позицията на министъра е, че се вменяват отговорности и ангажименти на органите по социално подпомагане, които не са съобразени с разпоредбите на Закона за социално подпомагане и правилника за неговото прилагане, а текстът на гореспоменатата наредба не е консултиран и предварително съгласуван с МТСП. Според министъра са необходими действия във възможно най-кратък срок за промяна в Наредбата, така че да се премахне съществуващото несъответствие, както и да се намери правилно решение на проблема.

Тъй като очевидно има разногласия между МТСП и МЗ, а в същото време никой не поема грижата за хората без близки, които трябва да бъдат изписани от държавните психиатрични болници, омбудсманът настоява проблемът да бъде разрешен от Министерския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА