Last news in Fakti

17 Април, 2014 19:22 1 815 1

Дянков плащал с пари от НЗОК пенсиите

  • нзок-
  • пари-
  • пенсии

Дали може да се възстанови този резерв, е в компетенциите на министерството на финансите

Пари от резерва на Националната здравноосигурителна каса са били използвани от кабинета „Борисов” за плащане на пенсии през 2010 г. Това разкри години по-късно пред бТВ зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Парите в размер на 1,4 млрд. лв., които бяха прехвърлени в държавния бюджет по времето на предишното правителство, са „били употребени, за да се реши проблем в НОИ със заплащането на пенсиите", обясни Пенков, който участва на кръгла маса на тема „Приоритети на здравеопазването в интерес на пациентите. План за действие 2014-2020 в интерес на пациенти и лекари" във Военномедицинска академия.

В изказване от парламентарната трибуна през септември 2010 г. Дянков отчита, че резервът на НЗОК не е пипан през предходните 10 години, а дефицитите са покривани не с резерва, а с републиканския бюджет. „Нашето правителство не е харчило пари за покриването на каквито и да било други разходи. Няма и да го направи”, уверява финансовият министър Симеон Дянков тогава.

Пенков уточни, че няма писмен отговор къде са тези пари, но този отговор е бил даден „преди два-три месеца, по време на дебати по приемане на бюджетите, водени в парламентарните комисии по здравеопазване и по бюджет и финанси".

Отговорът на въпроса къде са тези пари е бил даден от лица, членове на комисия от предишното правителство, според които най-вероятно са били използвани за пенсии.

„Дали може да се възстанови този резерв, е в компетенциите на министерството на финансите”, добави зам.-министърът на здравеопазването. „Резервът беше събиран, за да се използва, когато има нужда”, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светлин Карагеоргиев

    0 0 Отговор
    Само изнервят народа с такива новини, ще ни олекне ако това хюмне посети затвора за някой друга годинка.