Last news in Fakti

19 Април, 2014 15:41 5 013 1

Масло или маргарин - какво да изберем?

  • масло-
  • маргарин-
  • полезно-
  • здравословно

За да добием представа кой от двата продукта е по-полезен за здравето ни, трябва да познаваме и двата

Сандвичът присъства често в менюто ни – за закуска, обяд или просто за подсилване в тежкия и изморителен ден. В забързаното ежедневие обаче рядко си задаваме въпроса с маргарин или масло е по-добре да намажем филията си и в магазина грабваме първия попаднал ни продукт за мазане, пише сайтът здраве.бг.

В действителност, за да добием представа кой от двата продукта е по-полезен за здравето ни, трябва да познаваме техните особености, защото популярните мнения са прекалено разнопосочни.

Маргарин

Маргаринът е продукт, в който без съмнение не се съдържа холестерол - той е произведен от растителни мазнини, което го прави предпочитан избор за хората, които спазват диети или просто

По правило маргаринът е богат на витамини – A, D, Е, но те са добавени по изкуствен път.

На практика, до откриването на маргарина като продукт за мазане се е стигнало, защото поколенията преди нас са искали да намерят по-здравословен заместител на маслото. Кутийките с растителна мазнина обаче, които купуваме в наши дни, за да правим сандвичите си по-вкусни, невинаги могат да се нарекат по-правилния избор.

Растителните мазнини, оставени за известен период от време на стайна температура, се втечняват, преобразувайки се във вредните трансмазнини. Трансмазнините и в маргарина повишават лошия LDL холестерол, понижават добрия HDL, а това автоматично превръща маргарина в един от най-вредните за здравето продукти.

Масло

За повечето хора, като се каже масло, това означава краве масло, но всъщност то може да е произведено и от биволско, овче или козе мляко.

Маслото е богато на витамин А, минерални соли, лактоза, ценни млечни съставки. Това е основният му плюс. След термична обработка обаче то трудно се усвоява от организма заради загубата на вода.

Поради факта че е животински продукт, маслото съдържа високи количества холестерол, което го прави неподходящо най-вече за хора със сърдечни проблеми, за страдащите от жлъчнокаменна болест или заболяване на черния дроб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светлин Карагеоргиев

    3 0 Отговор
    Бе това което сега ядем, дали е масло и маргарин? Не мисля! Такива боклуци правят последните 6-7 години, че имам чувството след още 6-7 ще мажем на филия рафиниран нефт а на скарата, вместо кебапче ще има оборска тор втвърдена с желатин.