Last news in Fakti

20 Април, 2014 22:34 2 516 0

Италианка забременя с чужди близнаци

  • италия-
  • ин витро-
  • ембриони-
  • близнаци

При процедура за оплождане ин витро на жената били прехвърлени ембриони на други родители

В Италия разследват необичаен случай на лекарска грешка: на жена, която се опитвала да зачене по метода ин витро, били „присадени“ чужди ембриони, съобщи в. „Кориере дела сера“.

Инцидентът станал в болница „Сандро Пертини“ в Рим. По време на процедура през декември миналата години едновременно били прехвърлени ембриони в четири пациентки. Три успели да забременеят, но на едната от тях провървяло по-малко: както след известно време се разбрали, били й присадени чужди ембриони.

Жената заченала близнаци, както често става при този вид оплождане. Генетичните родители на зародишите вече са установени, но по-нататъшната съдба на проекто-близнаците засега не е ясна. Когато грешката се разкрила, бременността на жената додстигала 12-ата седмица. Абортите в Италия са разрешени само до този срок. Специалистите обаче смятат, че ако тя реши да се избави от чуждото потомство, за нея може да бъде направено изключение.

Скандалът предизвика тревога не само сред пациентките на въпросната клиника, но и у всички, разчитащи на метода ин витро, за да се сдобият с деца. Казусът повдига много въпроси от медицинско и морално естество.

Ако бременната реши да доизноси близнаците, генетичните родители няма да могат да претендират за тях – според италианските закони за майка се смята жената, която е родила детето. В същото време случаят може да се приеме за изключение, тъй като е прецедент, непредвиден в законодателството.

През 2009 г. при аналогична ситуация в Япония пациентката, разбирайки, че носи не свое биологично дете, веднага се освобождава от плода и предявява към клиниката иск за повече от 200 000 долара компенсация. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА