Last news in Fakti

23 Април, 2014 17:22 6 456 4

Вирус убиец идва към България

  • вирус-
  • близкоизточният респираторен синдром-
  • бирс-
  • болест

Опасният Близкоизточен респираторен синдром вече е засечен в Гърция

Смъртоносен вирус е на прага на България. Близкоизточният респираторен синдром (БИРС),  вече е засечен в Гърция, съобщава руската телевизия РТ. Той е особено опасен, защото се развива бързо, протича с тежка пневмония, остра дихателна недостатъчност и често води до смърт.

Първият потвърден случай в южната ни съседка е на 69-годишен пациент. Той е пристигнал от  Саудитска Арабия в Гърция на 17 април и е бил приет за лечение в болница, след като състоянието му се влошило. Лекарите съобщават, че мъжът вече е в критично състояние. Властите издирват хората, които са имали контакт със заразения. Съпругата му е под карантина.

Същата мярка е предприета и спрямо най-близко стоящите спътниците на мъжа по време на полета Джеда-Атина. Открит е и таксиметровия шофьор, който е откарал болния. Той е бил подложен на подробен преглед, като не е имал никакви симптоми на заболяването, уточнява „Грийк Рипортър”.

Гръцките власти следят с повишена готовност за нови заболели от вируса, като Институтът за обществено здраве вече е изпратил препоръки до всички Центрове за обществено здраве и до общопрактикуващите лекари в страната.

Преди десет дни 45-годишен мъж почина от вируса в Саудитска Арабия. Така броят на загиналите от смъртоносната болест достигна 93 души. Лабораторно потвърдени са 243 случая по света.

Междувременно, министър на здравеопазването в Саудитска Арабия Абдула ар Рубая е бил уволнен без обяснение след като броят на смъртните случаи в страната е достигнал 81, а регистрираните случаи са 244. Въпреки това министерството смята, че все още не става въпрос за епидемия.

Симптомите на БИРС не се различават значително от симптомите на други на респираторни заболявания. Сред тях са тежка кашлица, затруднено дишане и повишена температура. Близкоизточния респираторен синдром се отнася към групата на коронавирусите, които предизвикват грипоподобни заболявания. През 2012 г. беше признат за патогенен за човека. Коронавирусите включват в себе си както вируси, които предизвикват простудни заболявания, така и вируси, които предизвикват атипична пневмония или Тежък остър респираторен синдром. Новият вирус няма пряко родство с нито един от известните коронавируси.

Медиците съветват задължително хората, които са пътували до Близкия изток, ако след това развият пневмония, веднага да потърсят лекар. Не трябва да се пренебрегва риска дори ако някой в самолета е кашлял до тях. Сред симптомите са тежко и учестено дишане, промяна на цвета на кожата в сивкав, което е признак за цианоза или недобро усвояване на кислород.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Костов

    2 0 Отговор
    Е защо никой не ще да каже че най голямият вирус тук е политиката на българия тя уби най много хора у нас
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    И богати и бедни......чака ги мреке!.........с това българско здравеопазване на народа!........сега и чарвени и сини и бенбени
    ще ядете марко чадъра....../последното не е обидна дума/
  • 3 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор
    СТИГА СТЕ ПЛАШИЛИ ХОРАТА
  • 4 Тутанкамон

    0 0 Отговор
    Може ли България с малка буква? ...Срамота !