24 Април, 2014 13:29 1 966 0

Абитуриенти с инициатива в подкрепа на „Пеперудените деца”

  • абитуриенти-
  • инициатива-
  • подкрепа-
  • пеперудените деца-
  • блс

Идеята е подкрепена и от Български лекарски съюз

Българският лекарски съюз (БЛС) подкрепи идеята на група абитуриенти от Втора английска гимназия за осигуряване на лечение на така нареяените „пеперудени деца”, съ6общават от пресцентъра на съюза.

Преди около два месеца в София, трогнати от съдбата на болните с булозна епидермолиза, провокирани от пълната липса на ангажираност от страна на държавата към съдбата им, учениците подеха изключително благородна инициатива.

Те решиха да спестят средства от тоалети за деня на изпращането в училище, като отидат на последния си учебен ден с бели тениски с логото на кампанията „Панаир на добрината”, а средствата да дарят на болните деца за закупуване на незалепващи марли, бинтове, гелове и другите необходими консумативи, чиято стойност е от 500 до 2000 лева месечно, в зависимост от тежестта на заболяването.

Инициативата бързо се разрасна и в други училища и получи обществен отзвук.

Осъзнавайки, че с тези средства проблемът на болните ще се реши за няколко месеца, абитуриентите предприеха срещи с институциите, за да получат сигурност за трайното решаване на базисното лечение на болните деца и на всички останали болни от това тежко заболяване. В тази връзка, техните представители Гергана Върбанова, Виктория Василева, Адриана Евтимова и Бетина Петрова проведоха среща в БЛС.

След изясняване на проблема, по инициатива на началника на експертен отдел на БЛС д-р Димитър Петров, се организира и проведе среща със заместник-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков. На срещите се изясни, че решението на проблема е пред финализиране.

Заболяването е включено в Наредба № 38 на МЗ, а в НЗОК в момента тече процедура за доставка на медицински изделия, в която фигурират като позиции и най-необходимите консумативи за болните, като евентуално от 1 юли 2014 г., те ще могат да се заплащат.

Реимбурсирането на тези медицински изделия неколкократно бе отлагано поради провалянето на процедурата за договаряне на медицински изделия, в която участват много други такива изделия и импланти.

Опасенията на абитуриентите са това да не се случи пак и след срещата те изпратиха писмо до НЗОК с настояване да се следи с особено внимание хода на процедурата, а ако отново се появи същият проблем, да се актуализира съществуващият и действащ в момента списък, за да не се отлага отново заплащането на медицинските консумативи за тези болни.

Коментира се, че ако заплащането на консумативите бъде уредено трайно, участниците в инициативата ще могат да се съсредоточат в оказване на друга помощ на тези болни и техните семейства. Те се нуждаят от по-добро разбиране на характера на заболяването от обществото, психологическа, организационна и друга подкрепа и съпричастност.

Българският лекарски съюз напълно подкрепя чудесната инициатива на тези млади момичета, която показва какви прекрасни необременени млади хора, с изградени европейски ценности, живеят у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА