25 Юни, 2014 07:00 12 824 1

9 съвета за успокояване на кожата при слънчево изгаряне

  • слънчево изгаряне-
  • кожа-
  • лек-
  • облекчаване-
  • успокояване-
  • съвети

Ако сте пропуснали да си сложите слънцезащитен крем...

Въпреки проливните дъждове и студеното начало на лятото всички сме подмамени от галещите лъчи на слънцето. Времето вече е топло и приятно и в главите ни се въртят мисли за море, плаж и слънчеви бани. Понякога обаче това ни носи непредвидени изгаряния по кожата.

Ако сте пропуснали да си сложите слънцезащитен крем, можете да се окажете с неприятно червен тен, който освен, че не изглежда много добре е и доста болезнен. За щастие, има няколко изпитани домашни средства за облекчаване на слънчевото изгаряне.

Ето ги и тях:

1. За незабавна помощ, накиснете изгорените от слънцето области в студена вода (но не ледена) или налагайте със студени компреси за 15 минути. Студът намалява подуването и облекчава изгорялата кожа.

2. Ако сте изгорели навсякъде, влезте във вана с хладка вода, в която се поставили една чаша овесено брашно.

3. Наложете на най-изгорелите места резенчета от краставици или сурови картофи. Те съдържат съединения, които охлаждат изгореното и помагат за намаляване на отоците.

4. Опитайте със зехтин. Студено пресован зехтин от супермаркета ще облекчи изгорялото ви тяло, а следващия път се намажете преди да се изпържите.

5. Намажете с кисело мляко – омазнява кожата, отнема топлината и облекчава по най-бързия начин. Изчакайте да се поеме добре от кожата и си легнете. Измийте млякото чак на сутринта.

6. Ако сте решили да отидете до аптеката, вземете медикамент против слънчево изгаряне, който съдържа алое вера. Ако пък имате подръка растението – откъснете един лист, счупете го и изцедете върху изгорялата кожа.

7. Няма да ви навреди, ако опитате да намажете с оцет или да напоите меки памучни кърпи с него и ги поставяте за по 10-15 минути на изгорелите места по кожата.

8. Пийте много вода, за да поддържате организма си хидратиран.

9. Не ползвайте сапуни или душ-гелове, защото ще раздразнят допълнително кожата ви.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрата

    0 0 Отговор
    Трябва човек да се пази и да не допуска да изгори, защото честото изгаряне всяка година води до рак на кожата.
    Не го пожелавам на никого да стига до там, пазете се.