Last news in Fakti

1 Май, 2024 11:21 1 130 32

Бизнесът и безработните се разминават в своите очаквания

  • бизнес-
  • безработни-
  • 1 май-
  • христина христова-
  • валентин кръстев-
  • александър нуцов-
  • българия

На пазара на труда и у нас, и в ЕС, се наблюдават големи дисбаланси

От какви специалисти има нужда бизнесът у нас и отговарят ли безработните на критериите?

Темата пред Нова телевизия коментираха бившият социален министър Христина Христова, управителят на фирма за човешки ресурси, член на Българската конфедерация по заетостта, Валентин Кръстев и Александър Нуцов от "Стратегия и политики" в Българската предприемаческа асоциация – BESCO.

Оказва се, че въпреки глада за кадри у нас, все повече хора не успяват да се реализират на пазара на труда, защото работодателите не ги наемат. Причините са няколко, но основна се оказва образованието на безработните.

Според Христина Христова на пазара на труда и у нас, и в ЕС, се наблюдават големи дисбаланси. Бившият социален министър подчерта, че работната ръка у нас застарява, а липсват и специалисти като електроинженери, ядрени и химически инженери.

По думите на експертите голяма пречка за висок брой безработни у нас е, че българският език не им е майчин. Друга бариера е ниското образование. „Професията на бъдещето е мисленето”, смята Александър Нуцов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българка

    35 1 Отговор
    Да се направи 40 процента съкращения на безполезните чантаджии на държавна работа, които точат милиарди за заплатите си от работещите бедни. На малка България не са й нужни толкова мноооого министерства с администрация, комисии, агенции....... Да не гововрим ,че на ръководни постове в МВР кадруват 6400 пенсионери, които издържаме.Тази освободена работна ръка би трябвало поне да има образование. Така десетки хиляди могат най-сетне нещо да работят и произведат. Стига като пиявици само да източват финансите на данъкоплатците

    Коментиран от #7, #13

  • 3 Таванска вехтория

    16 1 Отговор
    Не ставаше по времето на "мадритският търговски пътник", още по-малко ставаш сега, интересното е, КОЙ пък се е сетил да ти дава трибуна?
  • 4 Затова

    16 1 Отговор
    сега наемат работна ръка от Бангладеш. Да се научат да плащат нормални заплати, а не подаяния.
  • 5 Българка

    23 1 Отговор
    Предлагам псевдопрофесори и вся високоплатени лизатори да спрат обиколките по медиите, а да започнат да работят
  • 6 Браво

    27 5 Отговор
    Пречката била, че българският не бил майчин и ниското образование.....а всички знаем истината, че пречка на първо място е ниското заплащане,а не ниското образование. Всеки знае, че има и сервитьорки и чистачки, които са с висше образование.
  • 7 Ужас безкрай

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Ако ги съкратят, кой ще гласува за боко и шиши? На тия чантаджии им се дават заплати не да работят, а да гласуват при необходимост.

    Коментиран от #15

  • 8 Троян

    15 3 Отговор
    Глупости на търкалета. Каквито работодателите такава им е работната сила. Аз те лъжа че ти плащам. Аз те лъжа, че ти работя. Ще го разберат по трудният начин. Заварчик съм.
  • 9 ТаУмВзе

    10 4 Отговор
    Как да има Бизнес, когато робите са Неуки? И естетвено робовладелците им плащат стотинки за непосилно Бачкане. Колелото на хамстера е системата. После немало Кинти де. Как да има, когато няма високо Образовани Хора, които да Произвеждат Конкурентни стоки. Оставам настрана, че се намираме у 21 век и Технологията напредва със Секунди. Докато ние регресивно се Връщаме във Средновековието, че и по назад.
  • 10 Философ

    17 2 Отговор
    То, ако си купят роби, настанят ги поне на креват, обличат ги и ги хранят колкото да имат сили да работят, на назначените бизнесмени ще им излезе по скъпо от сегашните заплати.
  • 11 Умения нямат, само големи усти

    16 0 Отговор
    Какъв бизнес са тази банда крадци на държавни активи, комуняги и техните отроци?
  • 12 Троян

    10 1 Отговор
    Робът никога не е по полезен от свободният човек. Без притеснения от днес за утре и във други ден, да може да си направи план във живота и да го следва. Това не могат да го проумеят бизнесмените от бкп.
  • 13 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Това как ще накара частника да дава по-голяма заплата?

    Коментиран от #16

  • 14 разбира се

    9 0 Отговор
    Професията на бъдещето е мисленето, а водещият няма връзка с главния мозък.
  • 15 ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ужас безкрай":

    Кой ще гласува за Боко и Шиши не е наш проблем!
  • 16 Българка

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Единствено работещите могат да договорят с частника по-дибро възнаграждение. А освен това има конкуренция за квалифицирани, дори всякакви работници. Но ако поне 100 000 държавни нищоправци излязат на пазара на труда, това ще намали трудовия туризъм от Азия и дори Африка
  • 17 Съсел

    10 1 Отговор
    Бизнесът иска да са му роби и да не плаща. Безработните искат 10 000лв. заплата без да работят нищо. И на края никой нищо не получава.
  • 18 ЕЛИ

    2 6 Отговор
    НАЙ ДОБРИТЕ БОЛНИЦИ,НАЙ КАЧЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ ИМА В БОЛНИЦИТЕ НА САЩ, ТАМ ВСИЧКИ БОЛНИЦИ СА ЧАСТНИ БОЛНИЦИ

    Коментиран от #19

  • 19 не е вярно

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "ЕЛИ":

    Имат и държавно здравеопазване за хората без здравни осигуровки, но то не покрива почти никакво лечение.

    Коментиран от #24

  • 20 Иван

    4 0 Отговор
    Не мога да съм хидро-инженер, все пак, ядрен специалист, химик също не мога - има насоченост.

    Не е нормално всички да сме с математика.

    Само някакви технически специалности се изискват.
  • 21 373737272727

    2 2 Отговор
    Проблема е и в самите хора,които са работодатели и работещи.Всичко му направи перфектно и двете страни работодател и работещ все ще им куца нещо.
  • 22 Капитана

    5 3 Отговор
    В България почти няма безработица. По данни има 180 000 безработни, но това са онези, които мразят да работят или майчиният език не е български. Има една много голяма група от работещи на ЧЕРНО без да плащат данъци и осигуровки / строители, монтьори,селскостопански работници и ..../, която нито едно правителство не изкара на светло.
    Наистина най-полезния вариант е половината държавна администрация да премине в частния сектор, но тогава, ще трябва да плащат осигуровки от джоба си, пък и голяма част от тези хора не са от най-работливите.
    Другото вредно нещо са социалните помощи и програмите на бюрата по труда. Не може да се получават пари без труд. Не може цял живот да си безработен.
    Крайно време е полицията да започне да проверява всеки човек, който не ходи на работа /или не е работил никога/ от какво се издържа!
  • 23 инж. Ганчо Илков

    4 2 Отговор
    Има и голям Дисбаланс относно Отговорът на Въпроса що е Професионализъм всред Представящите се Експерти в областта на Трудовата Заетост и Синдикатите. Докато на Запад, при наличието на Частната Собственост, Децата от Малки свикват с Предмета на Дейност извършвана във Фамилната Фирма, то в България Пролетарската Диктатура Ликвидира Частната Инициатива и то не само в Производствената Среда, но и в Образованието. Всчки Днешни Калинки, Бизнесмени, Олигарси са в Резултат на Непроизводствена Дейност, а с Комунистически Привилегии. И сега, въпреки наливането на Пари в Образователната Система (в Заплати), Материално Техническата База е в Лошо Състояние и с грешна Насоченост. Учители и Ученици са с Функционална Неграмотност. Няма Образователна Реформа със съответстващи Държавно Образователни Изисквания. Олигарсите, Кредитните Милионери, обсебили Бизнеса, непознават Принципите на Пазарната Икономика. Със Заплата от 2,5 €/час, търсят Специалисти и създават Работещи Бедни. Младите Рискуват и напускат Страната. Кой Остава? Калинки, Държавни Служители, Депутати, Синдикалисти. Всички засмукали Бюджетната Цицка, която все по-малко Пуска.
  • 24 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "не е вярно":

    Подмятаха ме - като чувал с картофи - дето е лафа - за една белодробна "дреболия", първо - в една стая - после друга, знам, че сме "смъртни", ама пък толкова пък.

    Докторите се изживяват много "наопаки", трябва да търчат по пациентите, а не само за пари да мислят.

    Който е болен - веднага - му помогни, както и да е - беден, всякакъв, но така - да "отбиеш" човек е долно.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 между другото

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от ""Професията на бъдещето е мисленето”,":

    В първия момент ми се стори, че си написал патологически партии.😄
  • 29 хахаха

    2 1 Отговор
    Работодателите искат да плащат минимална, а работниците искат европейска. Голямо разминаване се получава, с около 2000евро.

    Коментиран от #30

  • 30 тиририрам

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "хахаха":

    Някой им беше внушил, че ще им робуват доживот. Да, ама не!
  • 31 ЧОЧО

    1 0 Отговор
    Работиш 45години трета категория,защото има и такава работа,накрая минимална пенсия.Без трудов стаж получаваш при навършени години почти колкото минималната и за каво да се нарискат младите без образование да работят.Двойните граждани за 15 години трудов стаж получават пчти нашата минимална пенсия даже и повече.Въпреки пенсиите от чужбина се оправят и за ТЕЛК в БГ.Сега и за репресия ще им плащаме а за нашите пенсионери няма.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове