Last news in Fakti

30 Април, 2024 13:00 2 253 28

Разводът е от дявола

  • развод-
  • дявол-
  • сватба

Към днешна дата 42-43 процента от браковете в България завършват с развод

Разводът е от дявола - 1
Илюстративна снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отново трябваше да прочета нещо по въпроса, написано не на български, а на английски, за да разбера – Разводът е от дявола. Кратко и ясно - точка.

Тази кратка мисъл само потвърди това, което лично наблюдавам и изпитвам от няколко години, както и наблюдавам в процесите, в които съм се ангажирал напоследък, като най-важна тяхна цел е възможно най-бързото вписване на т.нар. „споделено родителство” в българския Семеен кодекс. Това означава равни права на майката и бащата спрямо детето, по презумция, а само изключенията да се разглеждат отделно, от съда. Сега на практика е обратното – трябва да водиш дела за да докажеш, че имаш равни права, наравно с другия родител. И да подхранваш още повече злорадството на дявола, в точещите се съдебни войни…

И така, както добре е изразено в католическия свят - Господ е Авторът и Благословителят на брака; разводът идва от дявола. Тази кратка фраза, пак повтарям, не я бях срещал на български, моля да бъда извинен, ако грешката е в мен.

Често си представяме дявола като някакво абсолютно зло, може би под влияние на съвременната киноиндустрия или на новите концепции, с които сме израснали през двадесети век и живеем в съвременния двадесет и първи. Това обаче съвсем не е точно или е така в много малко случаи.

Дяволът най-често е в „дребните” грехове и в съвсем неочаквани неща. Дяволът не е толкова черен и страшен, както в нашите хиперболизирани представи. Казвам това, не за да омаловажа неговата сила, по какъвто и да е начин, а за да предупредя да не се гледа някъде нагоре или надолу, в неизвестното, в неправилна посока, без през това време да разбираме, че дяволът вече е близо до нас или настъпва неусетно.

Дяволът е във всичко нездраво, а всичко което е утвърдил Господ е здраво и праведно. Дяволът е в заблудата, в объркването, в хитростта, дяволът е във всичко онова, което се опитва да ни отклони от правия път. Дяволът обича раздялата, клеветенето, недоверието. Обича всичко, което ни отделя от другите и от Бога, най-вече. Така че, дяволът не е задължително толкова черен и страшен, той е просто лукав, затова и едно от имената му е лукавия. Той е всичко хлъзгаво, върху което стъпваме, когато се отклоним от божиите пътеки и което ни отнася в неизвестна посока.

Към днешна дата 42-43 процента от браковете в България завършват с развод. Е, днес, в тези времена, това е нормално - чуваме успокоителни гласове. Добре е обаче да помислим какво означава това в практически и в духовен план. В практически план – раздели, недоверие, лъжи, заблуда, съдебни дела, клевета, подялба на имущество, подялба на деца, ако изобщо може да се изразим така и още подобни хиляди неща. В духовен план означава, че дяволът е настъпил доста дълбока сред нас, в нашето общество, без да сме се усетили и без да сме разбрали. Ще се окаже че това е основният, най-основният проблем, който трябва да решим като общество, преди да решаваме каквото и да е друго.

Един от участниците в последния протест, с искане за споделено родителство, много правилно каза, че ние нищо не може да постигнем като държава, ако не започнем да решаваме този проблем. Не може да очакваме икономически подем, обществено и културно развитие, не може да чертаем стратегии за бъдещето развитие на държавата и изобщо да направим каквото и да било, докато не решим този въпрос. Когато обществото е толкова засегнато и е подложено на такова разделение и докато основната единица, семейството, е толкова разбито, няма как да очакваме и някакво съществено развитие, в едно такова общество. Думи, с които съм напълно съгласен, затова ги привеждам тук.

Завършвам с това, че едно от основните условия при решаването на даден проблем е неговото точно дефиниране. Заблудата, неясността, объркаността са от дявола. Също както и разводът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Капанът на природата е жесток

    11 1 Отговор
    След години се чудиш, как въобще си имал влечение към кифите.
  • 4 ооооо

    7 2 Отговор
    Дявола не бил чак толкова лош... видиш ли ти скоро, на където вървят модерностите и ценностите ще вземем да го почитаме и повече, па може и делата да се окажат по добри от колкото можем да си представим. Най ми е интересно от къде тръгват тия умствени сатаниннски болести
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Роза

    12 4 Отговор
    Въпросът е сложен.Дали развода е от дявола или не, може да се спори.В някои случаи е наистина от дявола, а в други случаи-необходимо зло.А бракът, в който няма любов и уважение,а има непрекъснати скандали и омраза,по-хубав ли е?!

    Коментиран от #23

  • 7 между другото

    10 2 Отговор
    Понякога и "сляпата неделя" е от него.
  • 8 На теб специално

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Феса":

    И една ти е много.
  • 9 БеГемот

    13 6 Отговор
    Ми ако днешните жени почитаха мъжете си и вечер им умиваха краката вместо да пушат цигари и да злобеят нямаше да има разводи...а по 7-8 чаавета във всяка къща.... хихихи..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Маг

    4 5 Отговор
    И още по точно , за това отговаря Асмодей ! Колкото и да не ви се вярва , достига до вас без да го видите и усетите ! Като любовник или любовница , като скандал , като посяване на омраза , като плътски желания към който не трябва.....и когато вече усетите , че разрушението на семейството ви е най голямата грешка в живота ви , късно е за каквото и да е ! Остава ви само да лъжете всички , за да може да излъжете и себе си , че сега сте по добре !
  • 12 А също

    8 2 Отговор
    и феминизма.
  • 13 Ало

    3 2 Отговор
    Само като ги видя и мога да кажа с точност до 1 г кога ще се разведат. Той гледа като пребозало теле със стойко на толуп а тях с широка изкуствена усмивка умираща от любов по него. Иначе сватбата е на ниво 100-200 хиляди.
    Абе както се казва може да е Малък и Мек, НО мирише като Голям
  • 14 Идън

    7 0 Отговор
    Дяволът е безсилен да разруши направеното от Бога! И на английски-The Devil is a FOOL!

    Коментиран от #16, #24

  • 15 Евгени от Алфапласт

    2 7 Отговор
    Разводът беше необходимо зло за доброто на щерката ми. Заради нея жена ми ме изгони, защото няма как да е разбрала, че й изневерявам и ходя по казината. Добре, че загорялата вдовица ме прибра, сега си живея живота с една млада (дъщеря й) и една стара. По избор, каквото съм решил да е за през нощта. Не знам колко могат да се похвалят с това постижение.
  • 16 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Идън":

    Доказателство е процентът на разводите- той е по- малък от онези - имащи стабилен брак. А дяволът е лукав. Той привлича хората със своите изкушения- бавно и неусетно. И когато са вътре- рядко се спасяват. За дяволът няма да пиша повече- но разводите са първо от невежество. Мнозина са направили първо бебето без да са прочели и една книга до този момент. А бебетата са като бял лист- каквото напишат първо родителите е за цял живот. Какво да напише един чалгар например- неграмотен но завладян от музиката на простолюдието... Спирам...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 И бракът,

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Роза":

    В който няма любов , е от дявола. Той просто е подготовка и оправдание за развода. Тъпоумието е от дявола. То помага на хората да обявят нагона за любов и да се оженят, когато не трябва. Ако нямаш какво да дадеш, ако сърцето ти е празно, не се жени и не създавай деца . Ще страдат..
  • 24 ДалиАмаНадали

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Идън":

    Принципно - не може, обаче на практика - може!
    Бог създаде света съвършен, както пише в Библията - Бог видя всичко, което бе сътворил, и ето всичко беше твърде добро. Но света се е скапал от Дявола.
    Написал съм книга по въпроса, но не мисля че е позволено да я рекламирам тук.
    Човек е триединен - дух, душа и тяло за разлика от вярващите в прераждането на душата. Те са заблудени също от дявола. Има много хора, които са се срещали с духове на мъртви, но аз не съм чувал някой да е срещал душа на някой мъртъв. Душите на мъртвите са само на две места - Рая или Ада, където престояват до Първото или Второто възкресение. Аз съм изпадал в клинична смърт и ада съм го виждал, но Бог ме върна, вярвам за добро.
    Някой ще повярва по-лесно на следното сравнение. Тялото на човек работи като хардуер, душата работи като операционна система, а духът е управляващия софтуер. Дявола е хакер, а грехът е зловреден код или вирус инсталиран в човек от дявола. Както казва Апостол Павел - не аз върша лошотиите, а грехът който живее в мен. Убийството не е грехът, а е дело на грехът инсталиран в човека от дявола. Грехът е омраза или ревност или завист и т.н., които ни принуждават да убиваме.
    А душата или кръвта на Господ Исус Христос ни очиства от греха или зловредия код, както една антивирусна програма очиства един заразен компютър от вирус. Няма как един заразен компютър сам да се очисти. Няма как човек чрез добри дела или прераждане да стане по-чист, трябва му външна

    Коментиран от #25

  • 25 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "ДалиАмаНадали":

    Мога да го обясня от гледна точка на психологията- но нямам време. Има начини да разпознаваш дявола и неговите методи.Най- добрият е да бягаш от него и да не го допускаш в себе си. Всеки има възможността да избира по кой път да върви. А вярата в Бог е велика сила.Дяволът няма никакъв шанс ако отстояваш тази си вяра.

    Коментиран от #26

  • 26 Дали Ама Надали

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Идън":

    Точно казано, Вярата в Бог както пише и Апостол Павел е щит.
    Вярата в Бог може да ни предпази, аз затова и писах че по принцип дявола не може да ни навреди, но на практика го прави. Това е поради липса на предпазно средство, или щит, което е Вярата в Бог.
      Обаче има няколко проблема, но е много дълго за обяснение.
       Вярата предпазва, но не е достатъчна да ни освободи. Освободителя от греха или Спасителя е Исус Христос. Ако аз вярвам че някой лекар може да ме излекува от някаква болест, това не ме лекува. Трябва да отида при този лекар за да си свърши работата.
      Освен това трябва и знание за да познаеш Бога. Някои хора си мислят, дори има и такива християни, които мислят че Аллах е същият Бог и творец в Когото вярват и християните. Но това е измамата на дявола.
      Не зная дали ще се събере всичко, което пиша. Предишния пост бе отрязан донякъде поради голяма дължина.

    Коментиран от #27

  • 27 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Дали Ама Надали":

    Бог е един- независимо как го наричат. Религиите са различни.

    Коментиран от #28

  • 28 Отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Идън":

    Вярно - Бог творец на всички е един. Обаче религиите са различни, защото вярват в различни личности и ги наричат Бог Творец, но истинския Бог Творец ги нарича идоли. Вярват в идоли , а не в Твореца.
      Конкретно ще се спра на исляма.  
      Бог Отец се провикна от небето с глас и хиляди чуха гласът му - Това е моят син, Него слушайте (за Господ Исус Христос).
      Аллах отрича Исус като Божий Син.
    Бог не може веднъж да каже едно, а после да каже обратното - Той не е фурнаджийска лопата.
       В Библията пише, че който се отрича от Исус като Син Божий е Антихрист който се отрича и от Отца (Твореца).
       Архангел Гавраил (Вестителя) отиде при дева Мария и й каза че ще роди Божият Син - писано е в Библията.
       А в корана е писано че "Архангел Гавраил" каза на пророка Мохамед, че дева Мария е родила само пророк Исус, но Той не е Син Божий.
      Кого излъга Архангел Гавраил и може ли той да лъже? Единствения лъжец е дявола и той е баща на лъжата, както е писано. Писано е още, че дявола се преправя на светъл Ангел. Така че единият " Архангел Гавраил" бе дявола и той излъга пророка Мохамед. Този, когото мюсюлманите наричат Бог или Аллах е дявола, който излъга пророка Мохамед. Защото това е целта и стремежа на дявола - да заеме престола на Бога.
    Дявола нарича себе си Бог и мюсюлманите го наричат Аллах, но Той си е жив дявол. Мюсюлманите си мислят, че вярват в Бог Отец, но всъщност вярата им е в лъжеца.