Last news in Fakti

1 Май, 2024 05:01 2 547 9

Силяновска: Промените в конституцията само ще задълбочат проблема

  • гордана силяновска-
  • стево пендаровски-
  • северна македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ проведе първи дебат с опонента си на балотажа за президент на РСМ Стево Пендаровски

Силяновска: Промените в конституцията само ще задълбочат проблема - 1
Снимка: YouTube

Промените в конституцията няма да решат проблема, а само ще го задълбочат, смята кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска в първият телевизионен дебат със Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, предаде БТА.

По думите ѝ ВМРО-ДПМНЕ приема преговорната рамка, но не и промени в конституцията „по този начин”. Силяновска отново разви тезата си за „по-различна добросъседска интерпретация на договора с България”, в която ветото да бъде използвано единствено по отношение на критериите от Копенхаген.

Пендаровски настоя опонентката му да посочи начина, по който Северна Македония ще продължи по европейския си път, при положение, че „ако страната иска да продължи преговорите с ЕС, конституционните промени трябва да се направят”

„При това отношение на сегашната опозиция, ако утре дойде на власт, а дори и да остане в опозиция, при необходимите две трети от гласовете в парламента за конституционни промени, до 2050 г. няма да можем да станем членове на ЕС. Смятате, че ще можете от позицията на нечлен на ЕС да обусловите тези, които са членове, да направят това (промяна на преговорната рамка). Говорим за реална политика, а не за правни тълкувания в кабинет”, заяви Пендаровски.

Условията за евентуално сътрудничество при съставяне на правителство след изборите, които албанските партии поставят, чест от които са гласуване на помените в конституцията също бяха тема в дебата то ТВ 21 между Пендаровски и Силяновска.

Според Силяновска условията на албанските партии са „изключително необичайни”, тъй като „условията обикновено се поставят от тези, които имат капацитета да съставят правителство”.

„Ако някой предварително направи политически сценарий за конституционни промени, той отрича и подменя парламента, а с него и парламентарната демокрация. Знае се кой е вносителят на конституционните промени. Да предрешаваме резултата обаче няма нищо общо с парламентарната демокрация“, заяви Силяновска.

Стево Пендаровски от своя страна заяви, че позицията ѝ е напълно противоположна на призива на председателя на ВМРО-ДПМНЕ за коалиция с албанската опозиция, който той отправя още преди изборите.

„Мицкоски казва гласувайте за нашия кандидат, ако искате да влезете в правителството. Защо не го постави като условие след изборите, на 8 май вечерта?“, попита Пендаровски.

Първият телевизионен дебат между двамата беше остър и емоционален, в него не липсваха и взаимни нападки, включително по отношение на качествата на двамата кандидати за президент, които на 8 май за втори път ще се изправят във втори тур на президентски избори в страната. През 2019 г. вторият тур на президентските избори спечели Стево Пендаровски, на 8 май тази година обаче Гордана Силяновска влиза в балотажа със сериозна преднина от над 180 хиляди гласа пред Пендаровски.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андропов

    23 2 Отговор
    Основната цел на македонските политичари е да не влязат в ЕС. Защото влизането в ЕС, преди Сърбия ще наруши връзките им с Белград, които за тях са най-важни на света!
  • 2 и после

    12 1 Отговор
    не били българи! Колкото и да не им се иска, ама са си такива - не случайно, някога една велика книга започва с "ÎО неразумни юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш своя език?".
    Очевидно, все още не е настъпило времето за македонския Паисий, но и това ще се случи.
    Малките народи са обречени да получават историческите си уроци по трудния начин.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    6 0 Отговор
    На тези сръбски агенти трябва да се наложи пълна изолация и да обясняват на хората във Вардар колко е велик техният съюз с Луната и Марсовците...
  • 6 Пенчо

    5 0 Отговор
    Да си дойдем на думата, вари го печи го - маке!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: