Last news in Fakti

2 Май, 2024 05:41 908 21

Урсула фон дер Лайен осъди насилието в грузинската столица

  • урсула фон дер лайен-
  • грузия-
  • насилие

Председателката на Европейската комисия призова Грузия да не се отклонява от пътя към ЕС

Урсула фон дер Лайен осъди насилието в грузинската столица - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди насилието в грузинската столица Тбилиси, където полицията използва водни струи, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати за разпръсване на протести срещу закона за "чуждестранните агенти" и призова страната да не се отклонява от пътя към ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано 150-те депутати от грузинския парламент одобриха закона на второ четене с 83 (от 150) срещу 23 гласа, отбелязва Асошиейтед прес.

Протестиращите наричат законопроекта "руския закон", тъй като съседна Русия използва подобни законови мерки срещу независими новинарски медии и организации, които критикуват Кремъл.

Необходимо е трето и окончателно гласуване в парламента, за да може той да може да влезе в сила. Грузинският депутат Иракли Кобахидзе заяви днес пред медиите, че очаква това окончателно гласуване да се случи в средата на май.

Законът ще изисква медиите и некомерсиалните организации да се регистрират като "защитаващи интересите на чужда сила", ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Миналата година управляващата партия "Грузинска мечта" оттегли подобно предложение миналата година след многохилядни протести.

Отношенията между Русия и Грузия са сложни и бурни от разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век. През 2008 г. двете страни водиха кратка война, в резултат на която Грузия загуби контрола над два приятелски настроени към Русия сепаратистки региона, припомня АП. Вследствие на това Тбилиси прекъсна дипломатическите си отношения с Москва, а въпросът за статута на регионите продължава да бъде основен проблем с Москва, въпреки че отношенията донякъде се подобриха.

Грузия се присъедини към международните резолюции, осъждащи руското нахлуване в Украйна, но също така се превърна в основна дестинация за руснаците, бягащи от военната мобилизация и политическите репресии. Дори в управляващата партия на Грузия се наблюдава вътрешно напрежение по отношение на съседката ѝ, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъртикурти

    54 4 Отговор
    Много отвратителна бабичка.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХАХАХА

    45 3 Отговор
    Тази и кукловодите се пукат от яд ,че и грузинците и наритаха задните части ,неприемайки отвън да определят политиката им ,чрез наливайки пари в НПО та, които работят против държавата.
  • 7 бай Иван

    45 3 Отговор
    Май там не и се получи Майдана на Урсулата и сега плаче ли плаче. Къде са се заврели все конфликти са направили .Тая мантра с приемането в ЕС май нещо там поне няма да стане. Сега очаквам да се насочи към кавказките страни и там да се опита да вкара някой в новият колониален ред наречен с гръмкото име Европейски /или еврейски не знам кое е по-точно/ съюз.
  • 8 Светата инквизиция

    42 2 Отговор
    Тая пък непрекъснато нещо осъжда. Урсула и нейните бездушни околни са нещо нещо като икона, последна институция, света инквизиция. И тя, и тоя Макрон, и цялата чиновническа клика все осъждат, посочват с пръст, заклеймяват, раздават оценки и казват кой е добър и кой е лош.
  • 9 Отвратителна клика

    35 2 Отговор
    Но коя е тази? Тя все осъжда и раздава оценки. Отвратителна кклика тя и себеподобните й нахалници.
  • 10 Нахална

    31 1 Отговор
    Таткото на тази е бил един от висшите чиновници на ЕС. Тя ще бъде на високи постове и привилегигии до края на живота се. Другия, Шарл Мишел, и той по право е на върха, татко му е бил премиер на Белгия. И не им обръзна нахално да раздават присъди, оценки, да съдят и разобричават, да интригатстват.
  • 11 А Либия в ЕС?

    32 1 Отговор
    Грузия в ЕС? И тях ли сега подкокоросват? Що за изващение? Нова война, нови тръпки за търтеите от ЕС. А Либия в ЕС, кога? Или либийците имат право, и са най-близо до Европа и отдавна им се видя сметката.Да се започне, Либия, Судан и Западна Сахара, всичко за Урсула.
  • 12 Коментар

    34 2 Отговор
    Урсула никога не е била на избори и никой никога не е гласувал за нея.Странно е,че е на тази позиция.
    Грузинците протестират срещу американски закон обаче са прекалено надрусани,за да схванат.
  • 13 1520

    37 2 Отговор
    НПО трябва да бъдат изгонени и от България . Някой да е чул в САЩ да има подобни организаций , няма и да чуе там те са забранени много отдавна
  • 14 Майстора

    33 2 Отговор
    Студентите в САЩ също ги бъхтят и арестуват, но там може в Грузия не.Тук Майдана явно няма да го бъде.
  • 15 И какъв е пътя

    23 2 Отговор
    към ЕС???Отказът от суверенитет и политиката на ,,моркова и тоягата"?И когато/ако бъдат приети следва новата форма на колониализъм,заменяща културата,бита,религията и моралните ценности на присъединилите се с т.н.евроатлантически ценности.Колко общо има Грузия,и не само тя,с ,,без ценностите",претопяващи и обезличаващи всеки един народ в ЕС?
  • 16 ха ха

    11 2 Отговор
    похарчила е от парите на европейците да организира преврата ,сега осъжда насилието , истински клептократ болен от алчност и мразещ живота на другите
  • 17 Кадир

    6 1 Отговор
    Каква изненада, нали са в нейна полза, как да не ги подкрепя.
  • 18 БгТопИдиот🇧🇬

    2 1 Отговор
    С.ат-анистката се "загрижила" .


    Смех в залата .
  • 19 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ЛУФТВАФЕ ЛАЙ НЕН ---СИ Е ЛУФТ ВАФЕ ЛА ЙНЕН !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 Зарко Балев

    2 0 Отговор
    Като са независими медиите ,зсщо се финансират от чужбина? В България също трябва да се прокара такъв закон
  • 21 Хаха

    2 0 Отговор
    А днес в щатите да не би да направиха друго в университета с протестиращите. Маааха ги с квото намерят щатските ченгета. Ама тая е с двоен аршин