Отидете към основна версия

352 1

Крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации е 30 септември

  • данъчна декларация-
  • корекция-
  • срок

Възможността за извършване на еднократна корекция в дължимия по декларацията данък не удължава срока за внасяне на данъка

Снимка: БГНЕС

Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна декларация за доходите от предходната година, до 30 септември еднократно да се подаде коригираща декларация. Тази възможност е валидна както за физическите лица, които трябваше да декларират доходите си до края на април, така и за лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличните търговци, както и земеделски стопани. За тях срокът за подаване на необходимите документи пред НАП изтече в края на юни, уточнява БНР.

От сайта на приходната агенция е видно, че при подаването на такава коригираща декларация не може да ползва отстъпка от 5 на сто от данъка за довнасяне, тъй като няма да е изпълнено изискването декларацията да е подадена в срока за ползване на отстъпката. Ако е изчислена отстъпка от 5 на сто в първоначално подадената декларация, при извършването на корекция отстъпката се губи.

Възможността за извършване на еднократна корекция в дължимия по декларацията данък не удължава срока за внасяне на данъка, припомнят още от НАП. Ако в резултат от корекцията се установи по-голям размер на дължимия данък, сумата, която не е внесена в законово установения срок, се дължи с лихва.

Приходната агенция може да се свърже с данъкоплатец, ако установи неточности във вече подадената му декларация. Тогава срокът за корекция е 14-дневен от деня, в който е получено съобщението от НАП. Подаването на коригираща декларация по покана на приходната агенция, не отнема правото да на още една коригираща декларация (по собствено желание) до 30 септември.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини