Отидете към основна версия

517 5

Пашинян: Мирът между Армения и Азербайджан е на една ръка разстояние

  • армения-
  • азербайджан-
  • мир-
  • никол пашинян

Арменският премиер вижда реална възможност за траен мир след подписването на важен документ за границите

Снимка: БГНЕС

Мирът между Армения и Азербайджан не само е възможен, но е и на една ръка разстояние, заяви арменският премиер Никол Пашинян в изказването си на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС, цитирано от БТА.

„Това е четвъртата ми реч пред Общото събрание на ООН и тази ще е много по-различна от предишните,“ отбеляза Пашинян. Основните послания на предишните му изказвания са били свързани с трудностите в постигането на мир между Армения и Азербайджан. „Днес искам да кажа, че мирът не само е възможен, но и е на една ръка разстояние,“ добави той.

На 30 август Армения и Азербайджан подписаха важен документ – „Регламент за съвместната дейност на комисиите за определяне на държавната граница“. Това е първият правен документ, подписан между двете страни, подчерта Пашинян.

По думите на премиера, документът се основава на споразуменията от Алма Ата от 1991 г., които ще бъдат използвани като основен принцип за определяне на границите между двете страни. Това означава, че и Армения, и Азербайджан потвърждават принципа на взаимно признаване на териториалната цялост и неприкосновеността на границите, съществували по време на СССР.

„Сега се потвърждава, че двете страни нямат териториални претенции една към друга,“ продължи Пашинян. Следващата стъпка е подписването на Споразумението за установяване на мир и дипломатически отношения между Армения и Азербайджан.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини