Отидете към основна версия

6 032 116

Дипломатическа инициатива! Виктор Орбан иска да бъде посредник между София и Скопие

  • виктор орбан-
  • северна македония-
  • християн мицкоски-
  • унгария

Дали Скопие и София са готови да приемат Будапеща като посредник, казва унгарският премиер, е тяхна работа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер каза, че Будапеща е готова да работи за намиране на решение, което да устройва и двете страни, но добави, че от Северна Македония и България зависи дали са готови да приемат Унгария като посредник, съобщава македонските медии.

Унгария е готова да използва своето председателство на Европейския съюз и да бъде посредник между Скопие и София за намиране на решение на спора. Това предложение представи днес премиерът на Унгария Виктор Орбан на македонския си колега Християн Мицкоски по време на срещата в Охрид.

"Следващата стъпка е по някакъв начин да се договорим с България и имам предложение за това, което предадох на премиера Мицкоски. Казах му, че сме готови да използваме председателството на Европейския съюз и да посредничим по този въпрос", каза унгарският премиер Виктор Орбан на пресконференцията след срещата с Мицкоски и съвместната междуправителствена сесия.

Дали Скопие и София са готови да приемат Будапеща като посредник, казва Орбан, е тяхна работа.

"Но ние сме готови и искаме да работим за намиране на решение, което да устройва и Северна Македония, и България, но това е работа на страните, между които има противоречия", добави Орбан.

Най-важната тема на днешната среща с Мицкоски, както посочи унгарският премиер, е била присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и европредседателството на Унгария.

"Огромната историческа грешка на ЕС е, че не е започнала преговорите за членство със Северна Македония, а тази грешка сега е удвоена на квадрат с отделянето на Албания в евроинтеграционния процес, защото не виждам причините за това решение," каза премиерът на Унгария Виктор Орбан на съвместната прес-конференция с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски в Охрид.

"Народите и държавите от Западните Балкани заслужават много повече от тоа, което получават от Брюксел и трябваше отдавна да са членове на ЕС. Северна Македония е кандидат от 2005 г., започнала заедно с Хърватия, през 2008 г. заедно с Хърватия получи положително решение, сега Хърватия е членка, а а със Северна Македония преговорите не се започнали. Това е огромна историческа грешка на ЕС и това ще биде огромно предизвикателство за македонското правителство," заяви премиерът Орбан.

"Националната гордост е най-важна и ЕС трябва да вземе това предвид. Това, което се случва с Македония, е нараняване на националната гордост на гражданите, което се случва непрекъснато вече 10 години. Отдавна трябваше да сте членове, а това отношение на ЕС наранява душата. Трябва да градим приятелства, а не да нараняваме душата на една нация. Голяма грешка е, че не сте член, а сега Ви отделят от Албания. Виждам единственото решение на това - трябва да започнете преговори до края на годината," каза Орбан.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: